Začíná Sportmanie. Letos se poprvé koná ve Škoda sport parku

18. srpen 2022 15:16, aktualizováno

Sportmanie startuje v sobotu ve Škoda sport parku. Největší sportovní akce pro veřejnost nabídne setkání se sportovními hvězdami, soutěže a především řadu sportů.

Velkým lákadlem plzeňské Sportmanie jsou autogramiády sportovců jako je čerstvý držitel Stanley Cupu z Colorada Pavel Francouz, stříbrná medailistka z olympiády v Londýně 2012 tenistka Andrea Sestini Hlaváčková a představí se mimo jiné i olympijská vítězka Eva Samková.

Sportmanie probíhá do neděle 28. srpna a každé tři dny se ukáže 44 nových sportovišť. Na vlastní kůži a pod odborným dohledem trenérů a členů klubů z Plzně a Plzeňského kraje si budou moci návštěvníci vyzkoušet nejrůznější druhy sportů. Nebudou chybět ani zimní sporty na opravdovém sněhu nebo vodní trampolína na řece.

„Uvidíte a budete si moci vyzkoušet snad každý existující sport. Ať už sjezd na bobech na sněhu, tancování, bojové a adrenalinové sporty nebo samozřejmě všechny olympijské sporty,“ sdělil náměstek primátora Roman Zarzycký. V areálu se bude nacházet také desetimetrová horolezecká stěna.

Pro děti je připraveno 15 tisíc medailí

Děti do 15 let budou opět sbírat QR kódy do speciální aplikace a následně je měnit za bronzové, stříbrné a zlaté medaile, kterých je připraveno 15 tisíc. „Budeme je dávat všem dětem do 15 let, které splní kritéria soutěže,“ upřesnil Roman Zarzycký.

Areál se pro veřejnost otevře v sobotu už v 10 hodin dopoledne, i když samotné slavnostní zahájení začíná v 17 hodin. Součástí slavnostního zahájení bude velká exhibice ve freestyle cyklistice a skateboardu, pěnová party a také poděkování za skvělou reprezentaci plzeňským medailistům z letošní Olympiády dětí a mládeže.

Program je od úvodního dne nabitý sportovními hvězdami, autogramiádami, soutěžemi, besedami a také představením jednotlivých sportů a sportovních klubů. V neděli 21. srpna se uskuteční MČR v lukostřelbě a 27. srpna se bude konat závod Barevný běh, jenž pořádá organizace Rozběháme Česko. V neděli 28. srpna pak cyklistický závod pro děti i pro dospělé.

Parkovací místa jsou limitována

Pro parkování návštěvníků bude vymezena obslužná komunikace nad vodárnou, parkoviště v areálu DEPO2015 a po oba víkendy Sportmanie i jeden jízdní pruh Malostranské ulice. Vzhledem k omezenému počtu parkovacích míst doporučují pořadatelé využít k dopravě na Sportmanii služby městské hromadné dopravy. V areálu budou také vyhrazena místa pro zaparkování jízdních kol.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio