Začíná přebírání a vybírání

7. říjen 2002
Publicistika

Když si člověk vybírá třeba novou pračku, nebo auto, nebo rotoped, stává se z něho, alespoň ve většině případů tomu tak je, člověkem velmi uvážlivým. Dává do toho svoje peníze, často hodně peněz, takže chce co nejlépe splněnou funkci. Podobně je to i s partnery a proto se lidé scházejí a rozcházejí, berou a rozvádějí. Tam i tam i tam jde vždycky o dobře splněnou funkci, i když v případě rotopedu to není tolik otázkou zamilovanosti. Vždycky ale jde, tak či onak, o prostou volbu mezi možnostmi, konstatuje v úvodu svého komentáře Jiří Tomáš Blažek....

V případě zastupitelů obcí a měst to není s volbou jiné. Osvědčil se, měl by zůstat, neosvědčil se, vyměníme za jiného. Jako pračku. Zvlášť u starostů je třeba dávat pozor a pořádně si rozebrat, do šroubku rozebrat jeho součástky a součásti fungování, zjistit stupeň opotřebení, zkontrolovat výsledky a ptát se na to, co ještě může nabídnout. Není to jiné než s autem. Protože i starostové mají velmi rozdílnou spotřebu, velmi rozdílnou účinnost, velmi rozdílné zrychlení do akce a velmi rozdílnou délku brzdné dráhy před pokušeními moci. Auto nebo pračka vám to neudělají, ale manželka nebo starosta vám nevěrní být mohou velmi záhy po svatbě.

Krátce před komunálními volbami je nejvyšší čas na rekapitulace, na onu kontrolu stavu plnění funkcí. Rozchod s nefunkčním zastupitelem, případně starostou, není občansky tak bolavý, jako lidsky například rozvod, ale ono i opouštění starého auta se někdy neobejde bez emocí. Zde je nutné si uvědomit, že řada manželství trvá už jen z podstaty a setrvačnosti, zde je nutné si uvědomit, že řada starých aut už škodí. Spotřebou, ale i poruchami, tedy chybami, jejichž odstranění stojí stále víc peněz, vadí na komunikacích; u starostů hovoříme o komunikacích meziobčanských, mezilidských.

Logo

Všechny tyto příměry nejsou ani trochu přitažené za vlasy, jak se vám teď, možná usmívajícím se, může zdát. Tvrdím totiž, že špatně vykonávaná funkce veřejného činitele může nám lézt do peněz mnohem razantněji, než jakákoliv jiná součástka ? součást našeho života. Jestliže jsme práci námi zvolených lidí v minulých čtyřech letech příliš nekontrolovali, když hospodské kritizování nepovažuji za kontrolu ale za pouhé pozdní blábolení o ničem, měli bychom se právě v těchto dnech soustředit a věnovat se jejich fungování co nejpodrobněji, měli bychom zjistit únavu materiálu a zrentgenovat všechny jejich spoje a sváry. K setrvačnosti není důvod, kromě voličské pohodlnosti. I hloupý rotoped nebo mikinu člověk vybírá pečlivěji, než toho, který za něho má mluvit a rozhodovat v následujících letech. A mikina i rotoped, nakonec i to auto, nám život rozhodně nemohou zkomplikovat tolik, jako špatně vybraný starosta....

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.