Začíná oprava tramvajové trati na Klatovské třídě v Plzni

30. červen 2022 08:45, aktualizováno

O prázdninách zkomplikuje provoz na Klatovské třídě v Plzni oprava tramvajové trati. Město nechá opravit poškozené úseky kolejiště. Pracovat se bude za provozu. Přesto musí řidiči a cestující tramvajemi počítat s komplikacemi..

Na některých tratích byla v posledních letech vzhledem ke stavu kolejišť omezená rychlost. „Veřejná doprava je naší prioritou. Proto jsme se rozhodli v posledních letech více opravovat tramvajovou síť, aby byla doprava co nejplynulejší,“ uvedl náměstek primátora Michal Vozobule.

Oprava měla začít už vloni. O zakázku však tehdy nebylo dostatek uchazečů a cenová nabídka byla nad možnosti tehdejšího rozpočtu Správy Veřejného Statku Města Plzně. Zakázka byla tedy letos vypsána znovu spolu s doprojektovanými dalšími částmi tratě. Celková oprava se vejde do 50 milionů korun.

Na cestující čekají komplikace

Koleje se budou opravovat ve čtyřech úsecích Klatovské třídy. Půjde o úsek od sadů Pětatřicátníků do Tylovy ulice, od Borské do Zámečnické ulice, od Dobrovského do Hruškovy ulice a přejezd v křížení s Mánesovou ulicí. Kolem staveb bude také uzavřen jeden nebo dva jízdní pruhy. „Vždy by měl zůstat alespoň jeden jízdní pruh směrem na Bory nebo do centra otevřený,“ slíbil Michal Vozobule.

Tramvaje č. 4 budou jezdit z Košutky do Sadů Pětatřicátníků. Ze Sadů Pětatřicátníků bude pokračovat náhradní autobusová doprava 4A. Zastávky budou většinou při chodnících na Klatovské ulici, kde jsou cestující zvyklí nastupovat na tramvaj.

Omezení se dotknou i trolejbusů, jejichž tratě křižují Klatovskou. V červenci bude zavřena křižovatka U Práce. Proto budou trolejbusy jezdit ulicí U Trati. Podrobnosti najdou cestující na webu Plzeňských městských dopravních podniků nebo na zastávkách.

Komplikace čekají i chodce. V úseku mezi Chodským náměstím a Dobrovského se budou dělat nové přípojky plynu a půjde tam o omezení na chodnících. Vše by mělo končit posledním dnem letních prázdnin.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio