Žáci Základní školy Jana Amose Komenského v Karlových Varech si připomněli výročí sametové revoluce

18. listopad 2019 10:00

Jak současné generaci dětí a mladých lidí představit listopadové události roku 89? Takovou otázku si položili učitelé na Základní škole Jana Amose Komenského v Karlových Varech a vzešel z ní jedinečný týdenní projekt.

Retro výstava, workshopy nebo srdce vytvořené z klíčů. To všechno bylo součástí mimořádného týdenního projektu na Základní škole Jana Amose Komenského v Karlových Varech. Ten měl studentům představit nejen atmosféru sametové revoluce, ale i období komunistického režimu. Některé zásadní okamžiky listopadových událostí si žáci sami vyzkoušeli.

Do projektu se zapojilo víc než 500 žáků ze všech tříd, včetně předškoláků. Podle Vládi, žáka deváté třídy, měl projekt k připomenutí sametové revoluce smysl: „Je nutné si to připomenout, protože to vlastně není tak daleká historie. Možná kdybychom na ní zapomněli, stáli bychom na místě.“

„Bylo to koncipováno tak, že jsme uspořádali i výstavu artefaktů, které donesli učitelé. Malé děti si procházely tuto výstavu a přinášely z domova, od rodičů, podobné vzpomínky,“ řekla ředitelka školy Zdeňka Vašíčková.

Program zaměřený na listopadové události roku 89 byl součástí vyučování celý týden. Kromě pedagogů se na jeho přípravě podíleli i studenti nejvyšších ročníků. „Deváté ročníky se už měsíc dopředu připravovaly, dělaly ve skupinách a připravovaly se na to, aby mohly prezentovat toto téma. Byly to dějiny všedního dne, a to děti nejvíce zajímalo. Měly céčka a dělaly se fronty na banány,“ vysvětlila koordinátorka projektu Radka Hodačová.

Učitelé ve vyučování představovali poměry v době normalizace

Například v hodinách anglického jazyka se žáci dozvěděli o samizdatových překladech zakázaných knih. „Češtináři připomněli Václava Havla a jeho pohádky. Děti se pokusily ztvárnit Pižďucha. Myslím, že se učitelé češtiny pobavili z toho, jakou představu mají děti o Pižďuchovi, bylo to velmi zajímavé,“ dodala Hodačová.

Žáci, učitelé i další zaměstnanci školy společně vytvořili drátěné srdce, jako jeden ze symbolů sametové revoluce. Každý pak na něj zavěsil klíč s přáním. Srdce zůstane ve stálé expozici školy.

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio