Žáci sokolovské základní školy dělají radost seniorům

21. prosinec 2018 08:00

Zahrát si Člověče, nezlob se, předčítat romány nebo si jen tak povídat. I tím dělají radost žáci jedné sokolovské základní školy seniorům v Dolním Rychnově. 

Se studenty do domova jezdí i ředitelka Základní školy Rokycanova Petra Šišková. Prvotní myšlenkou na propojení dvou rozdílných generací byl článek o přání umírajících lidí, zemřít v rodinném kruhu a známém prostředí. Právě ten ji inspiroval k pravidelným setkáním studentů se seniory, aby mladí lidé lépe poznali potřeby a každodenní život nejstarší generace.

Přínos je podle ní vidět na obou stranách. „Ti naši mladí mají hodně elánu, kterým se jim často podaří nakazit ty seniory. Dokáží je rozesmát. A oni si od těch seniorů berou spoustu životních zkušeností,“ vysvětluje Petra Šišková.

Společně strávený čas využívají k různým činnostem

„Máme tam klientky, které jsou moc rády, když za nimi přijdou na pokoj a buď si povídají nebo čtou. Pak tam máme skupinku, která pravidelně každý den hraje Člověče, nezlob se. A když přijde omladina a hraje s nimi, je to pro ně rozveselení,“ říká aktivizační pracovnice domova Lenka Navrátilová.

K předvánočnímu setkání navíc žáci vyrobili pro seniory dárky. Do domova žáci jezdí už od šesté třídy. Se seniory se radí například o výběru střední školy a jejich vlastních zkušenostech. Na další setkání dorazí studenti zase za měsíc.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio