Žáci na druhém stupni základních škol se budou střídat. Střední a vysoké školy přejdou na distanční výuku

9. říjen 2020 10:00

Druhý stupeň základních škol by podle ministra školství Roberta Plagy měl od pondělí fungovat na bázi střídání skupin ve třídách v režimu 14 dnů. Podle ředitelky ZŠ Rokycanova v Sokolově Petry Šiškové to bude komplikované.

Vláda včera 8. října oznámila další mimořádná opatření kvůli koronaviru. Jedním z nich je kombinace distanční a prezenční výuky na druhých stupních základních škol. Podle ministra školství Roberta Plagy by měl druhý stupeň od pondělí fungovat na bázi střídání skupin ve třídách v režimu 14 dnů.

„Bude to zátěž. Do konce týdne budeme muset vymyslet, jak to nakombinujeme a jak bude probíhat výuka. Například pro šesťáky máme již objednané kurzy. Vláda dělá z ředitelů krizové manažery a oznamuje ta nařízení velmi pozdě,“ uvedla ředitekla Základní školy Rokycanova v Sokolově Petra Šišková. 

„Až doteď jsme probírali učivo z jara. Chtěli jsme začít s novou látkou, ale opět se to oddálí. Děti zase vypadnou z toho režimu vstávání a chození do školy. Doufám, že to bude trvat jenom do konce října,“ uvedla ředitelka.

Střední i vysoké školy přechází na online výuku, prázdniny se prodlouží

„V oblasti vysokých škol platí, že všechny vysoké školy a jejich pobočky na území České republiky přecházejí na distanční výuku. Výjimkou je praktická výuka,“ oznámil včera ministr školství Robert Plaga (ANO). Stejný režim jako na vysokých školách po dobu 14 dnů platí i na středních.

Žáci nižšího stupně víceletých gymnázií budou mít nadále běžnou prezenční výuku. Provoz se nemění ani na prvních stupních základních škol, kde platí povinnost nošení roušek a zákaz zpěvu, v mateřských školách a ve školních družinách. Základní umělecké školy budou od pondělí zcela uzavřeny. S výjimkou individuální výuky.

Na pondělí 26. a úterý 27. října vyhlásí ministerstvo školství volno, čímž prodlouží podzimní prázdniny v základních i středních školách na týden.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio