Záchranné službě Karlovarského kraje chybí operátoři. Jde o náročnou, ale záslužnou práci

1. říjen 2021 15:35

Záchranné službě Karlovarského kraje chybí operátoři. Společnost zatím situaci zvládá. Zaměstnanci operačního střediska ale slouží přesčasy.

Operátoři záchranné služby vyřídí desítky telefonátů denně a radí při poskytování první pomoci. V Karlovarském kraji jich je málo, a aby situaci zvládali, musí sloužit přesčasy. Podle vedení záchranky není o pozici operátora velký zájem, je totiž psychicky náročná.

„Situace je ještě udržitelná, nicméně začíná se stávat kritickou. Zatím jsme ještě schopni zajistit službu tak, jak máme. Operátorky nám ale odcházejí do důchodu a nedaří se nám získávat nové. Většina studentů záchranářů jde na školu s tím, že budou v terénu. Neznám nikoho, kdo by šel na školu s tím, že se chce stát operátorem,“ uvedl za záchrannou službu Miloš Kukačka.

Práce operátora je podle něj klíčová: „Práce je to velmi zajímavá a klíčová pro organizaci výjezdových skupin. Operátorky jsou tím prvním místem kontaktu. Před příjezdem výjezdové skupiny dokáží zklidnit situaci, začít radit pacientům nebo jejich blízkým, poskytnout první pomoc tak, že dokáží zachránit situaci na místě.“

Záchranná služba Karlovarského kraje potřebuje nutně doplnit alespoň dvě pozice na operátorském středisku.

Spustit audio