Záchranná stanice živočichů v Rokycanech zažívá mimořádný rok. Letos přijala stovky zvířat

22. listopad 2018 15:14

Během letošního roku přijala záchranná stanice do své péče rekordní počet poraněných nebo jinak handicapovaných volně žijících zvířat a opuštěných mláďat. Skoro 550.

A vzhledem k tomu, že ještě není rok 2018 u konce, mohlo by jich, podle zkušenosti vedoucího Záchranné stanice živočichů Rokycany Pavla Moulise, zhruba ještě 20 až 30 přibýt. Už teď je přijatých zvířat, která stanicí prošla, o 100 víc než v jiných letech. Většina z nich už je zpět v přírodě.

Za nárůstem je podle Pavla Moulise i strach lidí. Zároveň si myslí, že záchranou zvířat si mnozí kompenzují lásku k bližnímu, což není ideální pro lidi, ale zejména pro samotná zvířata: „Lidé jsou přecitlivělí i z jiných důvodů než je záchrana zvířat. Je potřeba upozornit, že by se měli řídit selským rozumem, aby se do záchranné stanice dostávali jen pacienti, kteří to skutečně potřebují.“

Někteří zvířecí pacienti záchranou stanicí jen projdou, jiní už se tam zabydleli na stálo. „Máme tu takového našeho maskota káně lesní, kterou využíváme nejen k ekologické výchově, ale je to i ideální pěstoun; odchovává všechny dravce, kteří se k nám dostanou. Tu péči za nás vlastně dělá káně lesní, která je tady více než deset let a za ubytování a stravu je naprosto bezkonkurenční v péči o mláďata,“ popsal Pavel Moulis.

Osvěta na téma záchrany zvířat je potřebná

S kánětem lesním chodí Pavel Moulis také do mateřských, základních i středních škol, kde dravce využívá k ekologické výchově, která také letos byla velmi využívaná. „Děláme programy, které se pochopitelně týkají hlavně záchrany zvířat, protože to je velmi důležitá záležitost, kterou je potřeba do lidí zasít od raného mládí,“ doplnil vedoucí stanice.

V současné chvíli je v rokycanské záchranné stanici káně lesní, jestřáb lesní, pět rarohů velkých a puštík obecný

V současné chvíli je v rokycanské záchranné stanici káně lesní, puštík obecný, jestřáb lesní a pět rarohů velkých, kteří mají v záchranné stanici zřízené špičkové chovatelské zařízení. Za ideální podmínky se rarozi velcí každoročně odmění tím, že tu odchovají své mladé.

Na příští rok chystá záchranná stanice novinku v podobě nového kamerového systému. Díky němu bude možné sledovat právě rarohy velké a odchov jejich mláďat.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio