Záchranáři v Karlovarském kraji začali jako první v Česku využívat videokonzultace s lékařem

21. červen 2022 13:05

Jako první v Česku testují záchranáři v Karlovarském kraji novou aplikaci. Umožní jim konzultovat stav pacienta s lékařem pomocí videohovoru. Kromě obrazu dostane taky všechny informace o něm, například naměřené hodnoty EKG a další výsledky.

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje testuje novou aplikaci. Týká se konzultace s lékařem pomocí videohovoru. Dosud to šlo jen telefonicky, kdy se s lékařem záchranář spojil a radil se jak dál s pacientem.

Podle lékaře Romana Sýkory je obrazový přenos velkou výhodou: „Je to pro nás docela důležité, protože se můžeme rozhodnout, že můžeme víc pacientů ponechat na místě, tím, že doktor vidí, co se tam skutečně děje. Že ten stav je nebo není závažný je někdy na první pohled vidět.“

Videohovor ale není možné používat kdykoliv. „Ty videokonzultace s lékařem na základně nejsou určeny pro nejzávažnější stavy, v té chvíli by měl lékař na místo dojet a pomoct. Tohle je pro ty méně závažné stavy, které jsou závislé na konzultaci s lékařem a rozhodování o tom, kam pacienta nasměřujeme,“ dodal Sýkora.

Spustit audio