Začaly práce na zpevnění trati po sesuvu u Dalovic

16. duben 2018 16:35

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chce do týdne obnovit provoz alespoň na jedné koleji na trati Cheb - Chomutov u Dalovic, kde se v sobotu sesunul svah pod kolejemi. Předpokládá náklady v milionech korun. Dnes začaly práce na stabilizaci sesunutého svahu.

„Přímo na místě již pracuje odborná firma, která bude v nejbližších dnech zajišťovat stabilizaci svahu pod první traťovou kolejí. Termín obnovení provozu budeme s postupem prací aktualizovat. Práce na zpevnění podloží pod uvedenou méně poškozenou kolejí si vyžádají náklady v jednotkách milionů korun," uvedla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Na Karlovarsku se propadla železnice, vlaky mezi Kláštercem a Chebem nejezdí

Na trati se nejprve objevila lehká závada. Po prohlídce traťmistr raději na jedné koleji zastavil provoz a později dráhy kvůli bezpečnosti zastavily provoz i na druhé koleji

Na trati Cheb - Klášterec nad Ohří od soboty nejezdí kvůli sesuvu tzv. železničního spodku vlaky v úseku Hájek - Dalovice. Traťmistr zjistil v místě ještě před sesuvem závadu, a proto se podařilo vlaky zastavit včas. Nahradila je autobusová doprava. Jak dlouho bude úsek uzavřený, bude jasné až v pondělí, řekla v neděli mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová.

Následně se práce zaměří na druhou kolej, která je výrazně poškozena sesuvem. „Příprava opravy a samotné práce na trati budou časově výrazně náročnější, náklady předpokládáme v desítkách milionů," dodala mluvčí.

„V současné době analyzujeme celý stav a hledáme důvod, proč se celý svah dal do pohybu," uvedl generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda Dodal, že se musí nejdříve rozhodnout o způsobu sanace nestabilního podloží a poté oprav jednotlivých částí svršku. Cílem bude v první řadě zprovoznit alespoň jednu kolej.

Podle ministra dopravy v demisi Dana Ťoka se zatím nebudou přijímat mimořádná opatření na jiných tratích. „Musíme zjistit, jestli je to věc naprosto unikátní, nebo je to věc, která se může stát i jinde. Pak to budeme kontrolovat," řekl ministr na místě sesuvu.

V sobotu došlo v úseku mezi Dalovicemi a Hájkem k závadě na trati. Traťmistr pro jistotu zastavil provoz nejprve na jedné a pak i na druhé koleji. Krátce nato se svah pod jednou kolejí sesunul a kolej zůstala zkroucená ve vzduchu.

zdroj: ČTK
Spustit audio