Zábava a poznávání pro celou rodinu, to je historický park v Bavorsku

19. květen 2022 19:59, aktualizováno

Středověk na vlastní kůži si mohou vyzkoušet návštěvníci v historickém parku Bärnau – Tachov. Letos přivítá děti nové středověké hřiště.

V muzeu v přírodě za německou hranicí jen pár kilometrů od Tachova si mohou návštěvníci na vlastní kůži vyzkoušet, jak se žilo ve středověku. Při různých akcích ožívá historický park postavami z minulosti. Nechybí slovanská vesnice z doby raného středověku, hrádek z 11. století ani klasická muzejní expozice v hlavní budově. Zájemci mohou dokonce přespat ve středověkých stanech. Muzeum v přírodě vzniklo před 12 lety a od té doby se neustále rozrůstá, návštěvníci se tady domluví česky, dostanou českého audio průvodce i propagační materiály.

Středověké stavební postupy, moderní komfort

Usazením žulového kamene byl v pondělí zahájen projekt stavby přírodní osady. „Jedná se o úplnou novinku v naší činnosti, snažíme se využít know how o středověkém stavitelství, které jsme získali během posledních dvanácti let právě během budování historického parku. Plánujeme vybudovat malou prázdninovou ekologickou osadu o čtyřech domech, kde budeme aplikovat tyto poznatky o středověkém stavitelství tak, aby poskytly veškerý komfort 21. století,“ vysvětlil Václav Vrbík, spolujednatel spolku Via Carolina – Goldene Strasse, který je zřizovatelem muzea.

Další novinkou, kterou už si můžou návštěvníci vyzkoušet, je středověké hřiště. „Nachází se v bezprostřední blízkosti námi provozované restaurace, má tedy strategickou polohu pro rodiče. Je vyrobené z přírodních materiálů, především ze dřeva, a je na něm zmenšenina našeho symbolu, dřevěného strážního hrádku,“ popsal Vrbík.

V historickém parku pokračuje stavba dvora z doby Karla IV. „Objekt budujeme od roku 2017, budeme pokračovat středověkými technikami a celý ten dvorec bude mít rozlohu 30 na 40 metrů, jeho součástí je mimo jiné kaple, několik správních budov i stavba palácového typu, ve které se císař Karel IV. na své cestě Evropou zdržoval.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio