Za tenkou nebo měkkou skořápkou slepičích vajec stojí po zimě většinou nedostatek vitaminu D

22. únor 2020

Řešením je dopřát slepicím komerční kompletní krmnou směs. Podle Romana Langa, chovatele a odborníka v oblasti krmiv pro zvířata z Blovic, by měl problém s křehkými nebo chybějícími skořápkami zmizet do týdne.

„Sám jsem se letos potýkal s měkkou skořápkou u vajec svých slepic. Stává se to často a to ze dvou důvodů, buď jde o nedostatek vitaminu D, nebo vápníku. Stejně jako nám lidem chybí po zimě vitamin D, chybí i slepicím. Když jim pak dáte skořápky nebo mletý vápenec, nepřinese to žádný efekt. Proto doporučuji kompletní krmnou směs alespoň na nastartování kvalitní snášky, během týdne by měl být tento problém odstraněn,“ ujišťuje chovatel.

Ideální je krmit slepice pšenicí a komerční směsí v poměru 50 : 50

Slepice snese za rok 220 i více vajec. Potřebuje k tomu dobrou péči a kvalitní výživu. „Jestliže chceme snášku, musíme slepici dodat bílkoviny. A bílkovinná krmiva, to jsou v našich podmínkách hlavně hrách nebo sója. Někteří chovatelé dávají velké procento kukuřice a brambor, to je špatně, protože slepice nám jen ztuční. Zlatá střední cesta je krmit během roku napůl pšenicí a napůl komerční směsí, ať už sypkou nebo granulovanou,“ říká Roman Lang, v zimě je to podle něj nutností, pokud nechceme, aby slepice přestaly snášet.

Vaječné skořápky slepicím prospějí

Pravidelně by slepice měly dostávat také vaječné skořápky, které jsou nejlépe využitelným zdrojem vápníku. Skořápky by ale měly být vždy vysušené. „Někteří chovatelé radí je i rozdrtit. Předejdeme tak tomu, že nám slepice začnou klovat snesená vajíčka. Žloutek i bílek jim chutnají. Vysušením a rozdrcením skořápek se k nim nedostanou a nebude je to svádět ke klování vajec,“ vysvětluje odborník.

Potřebná teplota pro produkci vajec je 8 – 26° C

Snášku vajec ovlivňuje také okolní teplota, která by se měla pohybovat v rozmezí od 8 do 26° C. „V létě jde o to, aby se slepice nepřehřívaly, v zimě, aby neprochladly a třeba v mrazu jim nenamrzaly hřebeny. V letním období proto potřebují stín, v zimním dostatek tepla. Nejsem ale příznivcem vytápěného kurníku,“ prohlašuje chovatel Roman Lang, „v kurníku se nesmí srážet vlhkost, musí být i v zimě větraný a slepice z něj musí vycházet suché. Naopak automatická dvířka mi připadají jako dobrá volba i z hlediska ochrany před kunami nebo lasičkami.“

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio