Za samotvrdnoucí modelovací hmotu nemusíte utrácet peníze, vyrobte si ji doma

26. prosinec 2020

„Je o něco jednodušší, než známé tradiční vizovické pečivo. Tolik se nelepí a pokud nespěcháte, nemusí se ani péct,“ představuje hmotu domácí výroby Silvie Hašlová z Pěstírny DEPO Plzeň.

Suroviny pravděpodobně máte doma, jde o kukuřičný škrob, jedlou sodu a vodu. „Fungoval mi i bramborový škrob nebo třeba rýžová mouka,“ přidává případné náhrady kukuřičného škrobu Silvie Hašlová.

Na samotvrdnoucí modelovací hmotu budete potřebovat:

100 g kukuřičného škrobu

200 g jedlé sody

150 ml vody

Postup:

V nepřilnavém hrnci smícháme sypké suroviny, přidáme vodu a promícháme.

Za stálého míchání vaříme na mírném plameni do zhoustnutí. Hmota by měla mít konzistenci tuhého těsta.

Necháme 10 až 15 minut vychladnout. Potom můžeme buď rovnou začít tvořit ozdoby, nebo hmotu zabalit do fólie a uchovat v lednici, kde vydrží asi týden.

Výroba ozdob:

Hmotu rozválíme na pláty 3 až 4 mm silné (silnější by mohly praskat při sušení) a vykrajujeme vykrajovátky tvary. Jestliže budeme výsledné ozdoby zavěšovat, nezapomeneme na očko.

Vykrájené tvary sušíme 1 až 2 dny, volně nebo na topení. Pokud je potřebujeme mít rychle hotové, sušíme v troubě 1 hodinu při 100 °C.

Ozdoby můžeme rozložit na misku, pověsit na okno nebo větvičku i zakomponovat do větší dekorace.

Tip:

Když chceme různobarevné ozdoby, můžeme do části hmoty zapracovat potravinářské barvivo, kakao, kurkumu apod. Suché ozdoby také mohou děti domalovat akrylovými barvami, temperami, fixou.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.