Za krádež a poškození sochy ze hřbitova v Karlových Varech půjdou pachatelé do vězení

3. červen 2022 14:50

Za loňskou krádež sochy z hrobky rodiny Puppů v Karlových Varech půjdou dva pachatelé nepodmíněně do vězení. Soudkyně okresního soudu Ivana Fořtová jim uložila 17 a 33 měsíců vězení a musí zaplatit i škodu 750 tisíc korun.

Muži se k činu před soudem přiznali, řekla Fořtová. Obžalovaní i státní zástupkyně se vzdali práva na odvolání, rozsudek soudu je tedy pravomocný. „Pachatelé v přípravném řízení nevypovídali. Před soudem pak vinu přiznali, což byla polehčující okolnost, jinak by zřejmě dostali o několik měsíců vyšší tresty,“ uvedla Fořtová. Naopak v neprospěch mužů mluvilo to, že oba jsou recidivisty, i proto byl verdikt soudu nepodmíněný.

Dvojice mužů ukradla asi 300kilogramovou bronzovou sochu z karlovarského hřbitova loni v červnu. Sochu muži odvezli a snažili se ji několik kilometrů od hřbitova rozřezat, svědek na ně ale upozornil policii. 

Rodina Puppů patří k nejvýznamnějším rodům v historii lázeňského města. Zakladatel rodu, cukrář Johann Georg Pupp přišel do města v roce 1767. Jeho potomci pak měli významný vliv na rozvoj lázeňského města a zejména hotelnictví. Grandhotel Pupp, který svou podobu získal na počátku 20. století, patří dodnes k nejprestižnějším hotelům ve městě.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio