Za Jiřího z Poděbrad býval nejvýznamnější hrad Litice. Král se na něm možná narodil

28. srpen 2018
Česko – země neznámá

O hradu Litice se mluví jako o druhém Karlštejnu. Zřejmě nejdůležitější hrad pohusitské doby byl oblíbeným sídlem krále Jiřího z Poděbrad. Ten hrad Litice nechal jako jediný ve složitém poválečném čase v roce 1468 celý přestavět. Říká se, že to bylo proto, že tam chtěl umístit české korunovační klenoty. Navíc se prý v Liticích narodil.

Hrad Litice se nachází v Pardubickém kraji ve stejnojmenné obci na Orlickoústecku, uprostřed lesů asi sedm kilometrů od Žamberka. A lidé ho konečně mohou znovu navštívit. Byl totiž dlouho zavřený kvůli pádu zdiva severního paláce.

Zřejmě to byl opravdu nejdůležitější hrad své doby. V roce 1468 zem zpustošili husitské výboje a peníze chyběly úplně na všechno. To, že se Jiří z Poděbrad pustil do obnovy Litického hradu, potvrzuje, jak významný hrad to tehdy byl.

O královské přestavbě mluví dodnes nápis na vstupní bráně, kde je erbovní deska oslavující pobyt krále Jiřího z Poděbrad na hradě, stejně jako jeho socha. Není prokázáno, že se král na hradě skutečně narodil. Je ale známo, že v době narození budoucího českého krále na Liticích pobýval jeho otec, Viktorín z Kunštátu. Ať už to bylo jakkoli, je zřejmé, že měl král Jiří Litice velmi rád a trávil tu s oblibou svůj čas. Svědčí o tom řada stop, které po sobě zanechal.

Jedna z nich je humorná. Jde o název kopce severně od hradu. Říká se mu Královská splž. Její pojmenování údajně vzniklo, když se král Jiří procházel po okolí. A protože byl malý a tlustý, začaly ho brzy bolet nohy. Přikázal proto sloužícím, aby ho z kopce dolů nějak dostali. Ti vyrobili z větví improvizované sáňky a vykáceli křoví tak, aby mohl Jiřík z kopce na sáňkách pohodlně sjet dolů.

Litice opět vítají návštěvníky

Návštěvníci hradu Litice si dodnes mohou prohlédnout budovu, která sloužila k ubytování krále. Jedná se o jižní palác s věží, ze které uvidíte daleko do krásných hlubokých lesů Orlickoústecka a samozřejmě také do nedalekého Žamberka, odkud se dá na Litice také dostat.

V době narození budoucího českého krále na Liticích pobýval jeho otec, Viktorín z Kunštátu

Ze severního paláce, kde bývalo ubytováno služebnictvo, zbyla jen obvodová zeď. Ta navíc pracovníky hradu i památkáře nedávno pěkně potrápila. Jak už to tak u starých zdí bývá, vítr a déšť kámen vydrolily a zeď se částečně zřítila. Její zajištění proti pádu trvalo celý rok.

Hrad je nyní opět možné navštívit bez omezení. Otevřený je do konce srpna každý den kromě pondělí, v září a říjnu pak bude přístupný pouze o víkendech. Jeho návštěvna rozhodně stojí za to. Stejně jako překrásná krajina v jeho okolí. Přímo pod hradem se nachází jedna z unikátních dřevěných zvoniček, které mají v obci hned tři. Zvoní se na ni denně. Ostatně zvoník to nemá daleko, bydlí totiž hned naproti.

autor: RUS
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři