Za hromadným kolapsem studentů v Sokolově byla zřejmě davová psychóza

28. červen 2021 14:10

Za pátečním kolapsem 20 studentů střední školy v Sokolově byla zřejmě davová psychóza. Policie jiné důvody hromadného omdlení nezjistila.

Zhruba 20 osob ošetřili v pátek 25. června záchranáři ve Střední policejní škole v Sokolově. Studenti začali kolabovat poté, co byli na nástupu před budovou. Záchranná služba jich 17 převezla do nemocnice. Nikdo nebyl v ohrožení života, přesto záchranáři vyhlásili první stupeň nebezpečí a aktivovali stav hromadného postižení osob. 

„Provedeným měřením a důkladnou prohlídkou školy můžeme vyloučit, že by se jednalo o únik plynu či jiné škodlivé látky. Dále čekáme na výsledky lékařských vyšetření,“ informovala v pátek odpoledne policejní mluvčí Eva Valtová. 

V rámci vyšetřování příčiny hromadného kolapsu byly přezkoumány také odebrané vzorky vody, ze strany Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje v nich nebyla zjištěna přítomnost škodlivých látek. Rovněž byl požádán Český hydrometeorologický ústav o posouzení povětrnostních vlivů, kdy nebyla zjištěna žádná anomálie.

„Na základě výsledků dosud provedených laboratorních vyšetření krve, moči bylo vyloučeno, že by se u studentů sokolovské střední školy jednalo o intoxikaci a rovněž byla vyloučena přítomnost alkoholu či jiných návykových látek. Lékaři se shodli na hyperventilaci způsobenou stresem,“ uvedla dnes policejní mluvčí Eva Valtová.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: KŘP Karlovarského kraje
Spustit audio

Související