Z Vřesové na Sokolovsku unikly silně zapáchající látky

21. únor 2019 11:00

V areálu Sokolovské uhelné ve Vřesové na Sokolovsku kvůli poruše v generátorovně unikly ve středu odpoledne silně zapáchající aromatické uhlovodíky. Podle zástupců podniku nejsou v této koncentraci zdraví škodlivé, 

Desítky lidí z Chodova a dalších přilehlých obcí si ale na sociálních sítích stěžovaly na bolesti hlavy, pocity na zvracení i další zdravotní potíže. Společnost navíc o odpolední havárii informovala na svých stránkách až kolem 22. hodiny. Na odstranění následků havárie firma pracuje společně s hasiči, událostí se zabývá Česká inspekce životního prostředí.

Čtěte takéSpolečnost Sokolovská uhelná prosazuje změnu placení emisních povolenek

Porucha nastala v 16:45 hodin, podle společnosti byla odstraněna už o 15 minut později. „Nedošlo k ohrožení zdraví. Podle toho, jak se budou vyvíjet rozptylové a klimatické podmínky, může v následujících hodinách přetrvávat v ovzduší zápach uniklých látek, který však není zdraví škodlivý," uvedla Sokolovská uhelná s omluvou na webu.

Uniklé látky se podle mluvčího Sokolovské uhelné Vladislava Podrackého podařilo zadržet ve vodní nádrži ve Staré Chodovské a nedostaly se do Chodovského potoka. Z preventivních důvodů jsou na několika místech umístěny norné stěny.

Lidé z nedalekého Chodova a okolí nicméně na Facebooku uváděli, že je bolí hlava, štípe v krku a v očích a mají pocity na zvracení. Kvůli silnému zápachu mnozí v bytech utěsňovali okna i dveře a nevycházeli ven. Zápach podle nich přetrvává i dnes.

Situace znepokojila také vedení Chodova

„O situaci jsme byli informováni stejně jako veřejnost kolem desáté hodiny večerní. Považujeme za nešťastné, jak a kdy jsme se o situaci dozvěděli, a hodláme v tomto směru vyvolat jednání s vedením podniku. Chceme nastavit jasnější pravidla informování o probíhajících haváriích, jejich závažnosti a dopadech na obyvatele regionu," uvedlo v prohlášení vedení města.

Starosta Patrik Pizinger a místostarosta Luděk Soukup uvedli, že Sokolovskou uhelnou považují za významného partnera. Zdůraznili ale, že komunikace a poskytování relevantních informací je základ dobrých sousedských vztahů.

Na oznámení se událostí začala zabývat Česká inspekce životního prostředí. Její inspektoři prověřují stav ovzduší a ověří také, zda látky nekontaminovaly Chodovský potok, řekla ČTK mluvčí inspekce Radka Nastoupilová. Město Chodov na Facebooku uvedlo, že se obrátí i na Krajskou hygienickou stanici, Povodí Ohře a další instituce.

Uniklou látkou je dehet. Odstraní jej specializovaná firma

Specializovaná firma začne v nejbližších hodinách odstraňovat dehet, který ve středu znečistil vody v areálu Sokolovské uhelné ve Vřesové na Sokolovsku. Dehet unikl do dočišťovací nádrže.

Hasiči potvrdili, že podle rozborů látky z havárie neunikly do Chodovského potoka a v současné koncentraci nejsou pro obyvatele kraje nebezpečné ani v ovzduší. Silný zápach, který od středečního večera obtěžuje obyvatele Chodova a okolí, se ve vzduchu postupně rozptyluje podle klimatických podmínek.

„Podle informací společnosti Sokolovská uhelná byla příčinou technická závada na zařízení tlakové plynárny, která zpracovává hnědé uhlí pro zdejší paroplynovou elektrárnu. Následkem závady došlo k úniku plynového koncentrátu do ovzduší a částečně do zachycující nádrže na Chodovském potoce. Porucha tedy nemá žádnou souvislost se zpracováním dehtů z ostravských lagun, jak se mylně objevilo v některých médiích," uvedl mluvčí hasičů Martin Kasal.

Hasiči ve středu večer instalovali nornou stěnu kolem stavidla odkaliště, aby úniku látek do Chodovského potoka zabránili. Z preventivních důvodů další nornou stěnu instalovali také dál po proudu Chodovského potoka.

„Výsledky měření na Chodovském potoce pod hrází dočišťovací nádrže jsou v pořádku a nepřekračují limity," uvedl předseda představenstva Sokolovské uhelné Jiří Pöpperl. Hasiči nicméně zůstanou s nornými stěnami na místě až do doby, dokud bude hrozit únik látky do Chodovského potoka, který se vlévá do řeky Ohře.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio