Z pivovarského vodojemu je dnes rozhledna

Obec Heřmanova Huť se nachází v okrese Plzeň-sever a vznikla sloučením obcí Vlkýš, Dolní a Horní Sekyřany. Pro potřeby vlkýšského pivovaru zde byl roku 1908 postaven vodojem, ze kterého je v současnosti rozhledna.

„Věž tady vznikla jako zásobárna vody pro zdejší pivovar. Po vybudování se zjistilo, že voda ve vodárenské věži nesplňuje podmínky pro výrobu piva, takže tenhle vodojem sloužil víceméně k tomu, aby se v pivovaru s tou vodou myly sklenice,“ uvedl starosta obce Heřmanova Huť Radek Lukáč.

Rozhledna v Heřmanově Huti

Po zdolání celkem 75 schodů se ocitnete na vrcholku malebné rozhledny s okrasným cimbuřím. Ačkoliv se rozhledna nenachází na vyvýšeném místě, jak u těchto staveb bývá zvykem, rozhledům do kraje to nijak výrazně nebrání: „Rozhledna nabízí krásný výhled na obec i do dálky na Radyni, Brdy, či Křížový vrch. Trošku nám tady ten výhled hyzdí dálnice D5. Dálnice k nám ale přivede spoustu návštěvníků, kteří se mohou porozhlédnout po našem okolí. V blízkosti máme také krásný Klášter Kladruby, a jinak je tady spoustu lesů a přírody,“ řekl starosta obce.

Ke slavnostnímu otevření rozhledny došlo v roce 2011, kdy získala titul Stavba roku Plzeňského kraje.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio