Z obce Velká Hleďsebe zmizela nebezpečná křižovatka. Nahradil ji nový kruhový objezd

15. leden 2020 12:30

Centrum obce Velká Hleďsebe u Chebu má za sebou velkou proměnu. Nepřehlednou křižovatku tam na přelomu roku nahradil nový kruhový objezd. Jeho výstavba trvala téměř půl roku, společná investice obce a Karlovarského kraje navázala na předchozí úpravy hlavní silnice, která spojuje centrum obce a blízké Mariánské Lázně.

Jeden z dominantních domů Velké Hleďsebe Na růžku

„Od Klimentova a od Valů se nedalo bezpečně vyjet. My jsme tam denně stavěli naše zaměstnance, aby dohlíželi na děti, ale na řidiče se dohlížet nedalo, často zde byly dopravní nehody,“ uvedla starostka Velké Hleďsebe Jaroslava Brožová Lampertová popisuje frekventovanou křižovatku v centru obce. Donedávna to bylo kvůli špatnému rozhledu velmi nebezpečné místo v blízkosti základní školy. Křížení ulic teď nahradil nový kruhový objezd. 

Jeho výstavba stála téměř 17 milionů korun. Patnáct milionů korun zaplatil Karlovarský kraj, zbývající část uhradí obec. Kromě křižovatky vznikly v centru obce nová místa k parkování. Chodníky dostaly novou dlažbu a na samotný kruhový objezd radnice nechala umístit osvětlení. Kruhový objezd leží na velmi frekventované trase. Někdejší kolony aut už tady dnes nenajdete. Stavba bude úplně dokončena letos na jaře. 

Na území obce vznikne v následujících letech ještě jeden kruhový objezd. Motoristé se zároveň musí připravit na instalaci radarů, které budou v ulicích monitorovat jejich aktuální rychlost. „Řidiči si musí uvědomit, že v obci chodí lidé.  Máme obec, kde je více než 50 procent seniorů, kteří nechodí tak pružně. Jde nám tedy hlavně o bezpečnost v obci a uděláme všechno proto, aby tady byla,“ dodala starostka, podle které mají nové radary začít fungovat na území obce v průběhu letošního roku.

autoři: zdt , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související