Z lázní dál mizí ruští investoři, jejich byty jsou ale neprodejné

19. únor 2019 10:00

Z lázeňských měst se dál stahují ruští investoři. Zůstávají po nich neprodejné drahé byty, uvádí ze zkušenosti realitní kancelář M&M Reality. Města ale s prázdnými byty v centru nic dělat nemohou.

Ruští investoři ještě asi před deseti lety vyhledávali byty v původní staré zástavbě i v novostavbách a neváhali si připlatit statisíce oproti běžným cenám nemovitostí v těchto městech. Luxusní byty ale není komu prodat.

„Odliv ruských investorů, kteří dříve nakupovali luxusnější byty v centru a lázeňské zóně, pozorujeme už několik let. Většinu neprodejných bytů, které byly v nabídkách realitních kanceláří začátkem roku 2018, v nich najdete i nyní,“ popisuje vedoucí pobočky společnosti M&M Reality v Karlových Varech Marcel Bajgar.

Stejně je tomu i v Mariánských Lázních

„Návrat rusky hovořících investorů se zjevně nekoná. Začalo se sice vracet trochu více ruských turistů, ale to jsou pouze lázeňští hosté, nezajímají se o koupi nemovitostí. Většina z nich si už spočítala, že koupě nemovitosti a pravidelné měsíční platby jsou pro ně v porovnání s pobyty v hotelech nevýhodné,“ konstatuje Lucie Bulvasová z mariánskolázeňské pobočky.

Ruská klientela podle ní nakupovala v minulosti především vícepokojové byty s rozlohou nad 100 metrů čtverečních. Dnes se je snaží prodávat za ceny začínající v těch nejlepších případech na čtyřech milionech korun, ale šplhající až ke 20 či dokonce 30 milionům korun.

Podíl neprodejných nemovitostí patřících rusky hovořícím majitelům na realitním trhu v Mariánských Lázních je zhruba 30 procent. V Karlových Varech to může být až polovina bytů.

Primátorka Karlových Varů míní, že byty by mohli koupit Arabové

Město ale prostřednictvím stavebního úřadu, může zasáhnout až v okamžiku, kdy jsou domy v havarijním stavu a mohou ohrožovat okolí, řekl náměstek primátorky Karlových Varů Petr Bursík. Jinak s prázdnými domy a byty v soukromém vlastnictví město nic dělat nemůže.

Podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové by byty po ruských investorech mohli postupně kupovat arabští návštěvníci, kterých v lázeňských městech přibývá. „Rusové si stanovili za byty moc peněz a nikdo jim je za to nechce dát. A nikdo z Karlových Varů na to nemá,“ dodala Pfeffer Ferklová.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio