Z Krušných hor by se mohla v následujících letech stát chráněná krajinná oblast

11. červen 2021 08:45

Chráněnou krajinnou oblastí by se v následujících letech mohly stát Krušné hory. Usilují o to nejen tamní obce, ale i zástupci Ústeckého kraje, kteří s touto iniciativou přišli v letošním roce. Karlovarský kraj teď založil pracovní skupinu, která téma bude sledovat.

Karlovarský kraj založil pracovní skupinu, která se bude věnovat tématu nové chráněné krajinné oblasti na jeho území. Ta by mohla vzniknout v rámci Krušných hor. S rozšířením myšlenky na vyhlášení CHKO v Krušných horách zřejmě pomohla i covidová pandemie, během které lidé více jezdili do hor. O ochranu Krušnohoří stojí tak například některé obce, které zažily velký nápor turistů.

Podle krajského odboru životního prostředí je cílem nové pracovní skupiny především získávat informace, a to například od státních orgánů o připravované chráněné krajinné oblasti. Zároveň by měla krajská skupina shromažďovat informace a připomínky od obcí a občanů o jejich představách, a to jak o rozsahu, tak fungování plánované chráněné krajinné oblasti. Ve skupině jsou zastoupení i odborníci, vede jí předseda Petr Krása z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Rozloha CHKO Krušné hory zatím není jasná

Mezi hlavní argumenty vzniku chráněné oblasti patří především ochrana nejcennějších částí Krušných hor a omezení nežádoucích činností, které by mohly ohrozit současný krajinný ráz a další přírodní hodnoty. Pokud by se Krušné hory staly chráněnou krajinnou oblastí, počítá se i se zvýšením atraktivity tohoto území pro cílené skupiny turistů, kteří se zajímají právě o přírodně cenná území.

Čtěte také

Zatím ale není ani jasné, na jak velkou část Krušných hor by se ochrana vztahovala. Podle maximalistického návrhu by území CHKO mohlo ležet od katastru obce Bublava v Karlovarském kraji až po dálnici D8 nad Ústí nad Labem.

Zástupci Karlovarského kraje už jednají se starosty

Podporu vzniku CHKO Krušné hory má Rada Karlovarského kraje jako jednu z priorit ve svém programovém prohlášení. Zástupci kraje už navíc začali intenzivně komunikovat se starosty potenciálně dotčených obcí a zároveň kraj založil už zmiňovanou pracovní skupinu.

Chráněnou krajinnou oblast může vyhlásit pouze vláda, která pro vydání takového nařízení potřebuje mít zpracované odborné podklady a také je nutné mít záměr projednaný s příslušnými samosprávami a vlastníky pozemků.

Zatím neexistuje žádný časový horizont, do kdy by chráněná krajinná oblast v Krušných horách mohla vzniknout. Podle informací z kraje ministerstvo životního prostředí zadalo Agentuře ochrany přírody a krajiny vypracovat koncept této CHKO do konce letošního června.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio