Z Karlových Varů se stala nová metropole wellness pobytů

Zájem o pobyt v Karlových Varech je během léta vysoký, přesto ale nejsou lázeňská zařízení ve městě spokojená. Lidé je totiž vyhledávají jen kvůli krátkým wellness pobytům a lázeňských procedur nevyužívají.

Karlovy Vary jako nová metropole wellness pobytů. I tak označují někteří provozovatelé hotelů současný stav ve městě, který se proměnil po pandemii koronaviru. Zájem o dlouhodobé ozdravné procedury totiž upadá a lidé teď raději jezdí jen na několik dní. Lázeňská zařízení tak nemají na výběr, musí si na nové trendy zvykat a přizpůsobovat se jim.

„Zařízením nic jiného nezbývá, než se přeorientovat a jít tam, kde poptávka je. Je to kombinováno tím, že postižení regionu bylo velké a byla tam i ztráta důvěry zaměstnanců v obor,“ uvedl prezident Svazu léčebných lázní České republiky Eduard Bláha.

Léčba by měla trvat nejméně 10 dní

Lázeňští lékaři se však shodují na tom, že správná karlovarská léčba by měla trvat nejméně deset dní. „Aby mělo smysl karlovarské léčení, chce to přijet alespoň na deset dní. Trend, že Češi nejsou zvyklí jezdit na dlouhodobé léčebné pobyty, je tady patrný,“ říká Jitka Štolfová z hotelu Olympic Palace.

Aktuální obsazenost není podle hotelů přitom špatná. Lidé ale mají zájem spíše o prodloužené víkendy. „Pro personál je to samozřejmě mnohem náročnější,“ doplnila Štolfová. Na nový režim si zvykají i další hotely ve městě.

Podobný trend zasáhl lázeňství i v dalších zemích

„Češi začali Vary objevovat jako atraktivní městskou destinaci, to znamená spíš na víkend. To všechno povede i k tomu, že bude potřeba změnit režimy pracovní doby v těch pobytových zařízeních,“ upozornil Bláha.

Podle něj se podobný trend objevil před časem i v Německu. „Stačí přejít tady do Bavorska nebo Rakouska. Měnící se struktura klientely, nedostatek zaměstnanců, výpadek zahraničních zaměstnanců. Vedlo to k tomu, že dneska tady máte recepce bez recepčních, že se pracovní doba přesouvá od čtvrtka do neděle. To je podle mě něco, co čeká Karlovy Vary.“

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio