Z karlovarského divadla bude gymnázium. Blíží se premiéra muzikálové komedie

7. březen 2019 08:30

Muzikálovou komedii Škola základ života připravilo Západočeské divadlo v Chebu ve spolupráci spolu s karlovarskou činohrou. Jako první ji uvidí diváci v krajském městě.

Jeviště karlovarského divadla se změní v gymnázium s pokrokovými ale také s pedantickými profesory, kteří lpějí na přesné citaci pouček a latinských textů. Chybět nemohou ani studenti Jindra Benetka, repetent Áda Čuřil, šprt Ludvík Krhounek, nebo Marta Jánská zvaná Lotosový květ.

„Je to vtipná komedie Jaroslava Žáka. My vycházíme z jeho předlohy pro divadlo z roku 1937. Ze známého filmu, který vznikl později, jsme převzali tenisovou scénu profesorů. Malinko jsme škrtali, protože jsme potřebovali, aby získala prostor hudba, protože půjde o hudební, téměř muzikálovou komedii,“ říká režisér a umělecký šéf Západočeského divadla v Chebu. To připravilo představení spolu s karlovarskou činohrou, takže se na jevišti objeví herci obou souborů. A přibude také desetičlenná kapela.

Režisér poznamenává, že chybět nebudou ani známé hlášky

Jako „Štěstí, co je štěstí, muška jenom zlatá,“ báseň Pokora a proslulé „Stanu se menším, ještě menším, až budu nejmenším na celé zemi,“ zkoušení  na hodině chemie a další známé scény.

Může být aktuální i pro dnešní studenty? O tom režisér Bartoš nepochybuje: „Každý zažívá ve škole nějaké humorné zážitky. Ta hra je aktuální v tom, že už v letech 1937 a 38 klade otázku, k čemu nám vlastně škola slouží, co by měla učit a jak by to měla učit. Už v té původní předloze Jaroslava Žáka jde o spor mezi bezduchým biflovánám na straně jedné, a učením kompetencí a spojování faktů do souvislostí. Není moc dobrou vizitkou, že tohle řešíme i v roce 2019.“

V rolích studentů a kantorů poznají diváci například Karla Besedu, Petra Baťka, Radka Bára, Viktora Braunreitera, Terezu Švecovou, Magdu Hniličkovou, Pavlu Janiššovou, Karolínu Jägerovou, Jindřicha Skopce a další. Hudební aranžmá a nastudování měl na starost Matěj Kroupa, dramaturgii Petra Richter Kohutová.

Muzikálovou komedii Škola základ života uvidí lidé v karlovarském divadle při veřejné generálce v pátek od 10 hodin, premiéra je připravena na sobotu od 19.30 hodin. Přesně o týden později čeká páteční generálka od 10 hodin a sobotní premiéra od 19 hodin diváky v Chebu.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio