Z karlovarské hvězdárny se na simulátoru „létá do vesmíru“

30. duben 2023 12:00

Hvězdárna v Karlových Varech připravila svůj vlastní letový simulátor. Lety do vesmíru pořádá už od loňského roku, od května se ale simulované lety rozšíří.

Nejde přitom jen o zábavu, simulátor má za úkol také vzdělávat zájemce o vesmír a kosmonautiku. Hvězdárna má i plány na další rozvoj simulátoru a jeho využití také v jiných oblastech vzdělávání hlavně dětí, které hvězdárnu navštěvují.

„Chceme návštěvníkům interaktivně přiblížit kosmický prostor. V simulátoru je chceme vtáhnout do děje simulovaného příběhu základního kosmického výcviku kosmonautů, aby odcházeli s pocitem, že 'tam nahoře byli' a zažili to," uvedl ředitel hvězdárny Miroslav Spurný.

Pro let v simulátoru je nutný krátký výcvik. „Pak pilota či posádku usadíme do lodi a ostatní přítomné do řídícího centra, odkud celý let sledují, s pilotem či posádkou komunikují a pomáhají jim v obtížných situacích," popsal Spurný.

Kosmodrom zasadila hvězdárna přímo do lázeňské metropole

Při vzletu rakety jsou v simulaci vidět Karlovy Vary z výšky, jak by jej viděl kosmonaut při startu z Hůrek. Samotný let i ovládání lodi je nezvykle smyslově intenzivní. Kabina je těsná, jako ta skutečná. Ve tmě září jen obrazovky a interaktivní přístroje, kterými posádky loď řídí. I zvukově je hlavně start lodi velmi sugestivní.

Základní let na orbitu v kosmické lodi Sojuz trvá v případě autopilota zhruba 35 minut, pilotovaný let na orbitu 45 minut. Hvězdárna připravila i vlastní letový řád, podle kterého se mohou zájemci o simulovaný let přihlásit. Do budoucna by hvězdárna chtěla simulovaně vytvořit i vlastní orbitální stanici a rozšiřovat další varianty letů do vesmíru.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související