Z Horní Blatné putují do celého světa statisíce vánočních formiček

14. prosinec 2019 10:00

Před sto lety, v roce 1919, byla v Horní Blatné na Karlovarsku založena firma na výrobu domácích kuchyňských potřeb. Zpočátku se v ní vyráběly čajové cedníčky, postupem času se výroba rozšířila třeba o masivní pákové mačkadlo na vařené brambory, různé druhy kuchyňských metliček či tvořítka na přílohy. Každý rok odsud putují do celého světa také statisíce vánočních formiček nejrůznějších tvarů a provedení.

Formička na tvarování čokolády s teflonovým povrchem

„Bratři Zenkrové začali před 100 léty výrobou čajových cedníčků, které se zde vyrábějí dosud,“ říká Viktor Holý, ředitel firmy Blex. Postupně se přidaly formičky a formy na pečení z pocínovaného plechu a další kuchyňské náčiní.

Nejen andílci. Lidé chtějí třeba i lvy

Nejnovější sortiment jsou klasické formy na pečení, jako jsou biskupské chleby, srnčí hřbety nebo otevírací dortové formy. „Už ale nevyrábíme pouze z cínovaného plechu, ale i z plechu, který má na povrchu nepřilnavý teflon,“ dodává Viktor Holý.

Stroje v hornoblatenské firmě na výrobu kuchyňského náčiní

Součástí výroby jsou i vánoční formičky. Původní klasické tvary jsou stále oblíbené. To jsou andílci, rybičky a podobně. Ale nově už zákazníci požadují třeba i žáby, motýly, lvy nebo zajíce.

autor: Jana Strejčková | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio