Z Chebu až do Pchjongčchangu. Sledge hokejista Hrbek žije naplno i s handicapem

30. duben 2018 09:20

V 31 letech přišel o nohy. O sedm let později začal hrát sledge hokej. A letos se stal vlajkonošem českého paralympijského týmu. Život Miroslava Hrbka z Chebu ukazuje, že se dá žít naplno i s handicapem. Díky svému odhodlání mohl Českou republiku reprezentovat nejen na paralympiádách, ale také na mistrovství světa a Evropy. Zlom v jeho životě nastal přesně před 22 lety.

Tehdy se vracel z oslavy na ubytovnu zkratkou přes koleje. Poslední, co si pamatuje je, že se blížil k železniční trati. V okamžiku kdy projížděl vlak, pravděpodobně zakopl. Další vzpomínku má až z nemocnice v Mariánských lázních, kde také zjistil, že přišel o obě nohy. Svět se mu ale nezhroutil.

„Já mám asi štěstí v tom, že jsem od přírody takový, že beru život tak, jak přijde. Prostě, co se má stát, to se stane“, říká po více než dvaceti letech Miroslav Hrbek.

Miroslav Hrbek by letos vlajkonošem českého paralympijského týmu

Před svým zraněním hokej nehrál. Miloval ale silniční kolo. A tak hned v prvních týdnech po nehodě vymýšlel, jak a ke kterému sportu by se mohl s takovým zraněním vrátit. Vyzkoušel například atletiku nebo ping pong, kterému se ve volném čase věnuje dodnes. Během paralympiády v Naganu v roce 1998 ho ale na televizní obrazovce zaujal sledge hokej.

„A to jsem si říkal, to je přesně sport pro mě, kontaktní sport, fyzicky náročný.“ A tak začal zjišťovat, jestli se vůbec v České republice hraje.

Miroslav Hrbek by letos vlajkonošem českého paralympijského týmu

První hokejový klub zakládali handicapovaní sportovci až v roce 2000 ve Zlíně. O tři roky později stál Miroslav Hrbek u zrodu sledge hokejového týmu v Karlových Varech. A to nastartovalo jeho sportovní kariéru.

„Nakoupily se sledge, a začalo to tak, že jsme na led vyjeli poprvé v září ve středu, to jsme neuměli nikdo vůbec nic.“ Těžké začátky ale brzy nahradily první úspěchy v rámci republiky. A pak už to šlo ráz na ráz. První reprezentace na mistrovství Evropy, světa a první paralympiáda.

Miroslav Hrbek by letos vlajkonošem českého paralympijského týmu

Ta letošní v Pchjongčchangu pro něj ale byla výjimečná. Stal se totiž prvním vlajkonošem, kterého si zvolili sami sportovci. A podle jeho slov byla na 99,9 % také jeho poslední. S hokejem se chce pomalu rozloučit, částečně i kvůli zranění ramene z loňského roku.

Plánuje ale odehrát ještě jednu sezonu v lize, a co se týká dalších mistrovství nebo paralympiády, to se prý ještě uvidí. I přes všechny životní překážky zůstává Miroslav Hrbek z Chebu optimistou a řídí se heslem „žít naplno a nepoddat se tomu co se stane“.

Sledge hokejista Miroslav Hrbek se svými oceněními
autor: Ivana Sedláčková
Spustit audio