Z části Becherovy vily je smetiště pro seriálové krysáky Hodana a Huberta

Dobrodružné příběhy dvou krysáků, Hodana a Huberta, připomíná výstava v karlovarské galerii Becherova vila. Kromě hlavních hrdinů přibližuje expozice, jak ve filmových ateliérech Zlín vznikala série animovaných večerníčků České televize.

Ty prosluly pod názvem Krysáci. „Návštěvníci můžou vidět šest velkých dioramat. Jde o panely, na kterých jsou umístěny rekvizity, které sloužily k natáčení celkem 26 dílů večerníčků Krysáci,“ uvedl Karel Scherzer z Interaktivní galerie Becherova vila.

Exponáty doplňují panely s informacemi a zajímavostmi okolo seriálu, který vznikl ve Filmových ateliérech Zlín. Díly večerníčku odvysílala Česká televize poprvé v letech 2008 a 2009. Na místě je i obrazovka, ve které uvidí příchozí jeden z animovaných večerníčků. Uslyší tak i hlasy aktérů příběhů, které namluvili Boleslav Polívka a Jiří Pecha.

Mezi exponáty jsou samozřejmě hlavní hrdinové Hodan, Hubert, Eda a trpaslík Ludvík, kteří jsou umístěni v jejich přirozeném prostředí. Třeba Hodan sedí na typickém šicím stroji. Nechybí ani další postavy, jako třeba holub Emil nebo žába Dáša.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio