Z bývalé fary v Srní se stane muzeum věnované Karlu Klostermannovi

30. leden 2023 11:45, aktualizováno

Bývalá fara v Srní začne sloužit nového účelu. Po rekonstrukci tam obec otevře muzeum věnované spisovateli Karlu Klostermannovi.

Letos si připomeneme sté výročí úmrtí Karla Klostermanna, na Šumavě se k tomu chystá hned několik akcí a v bývalé faře v Srní vznikne Dům Karla Klostermanna s tematickou expozicí. Jedná se o přeshraniční projekt a mluví se o něm už 25 let. „Když jsme založili sdružení, stanovili jsme si tři cíle: vydávat knihy, spolupracovat s Německem a otevřít muzeum,“ říká předseda spolku Karel Klostermann – spisovatel Šumavy Václav Sklenář. „Myslel jsem si, že k tomu dojde mnohem dřív. S českobudějovickou diecézí jsme se poměrně rychle domluvili, že pozemek i faru přenechá obci. Realizace projektu se pak ale několikrát odsunula. Mám velkou radost, že se konečně blížíme do cíle.“

Dříve měla obec na faře ubytování pro sociálně slabé, teď budou do barokní budovy mířit kroky turistů. Prostory aktuálně vypadají poměrně neutěšeně, budoucí podoba už je ale jasná. Jak popsala kurátorka projektu Tereza Dobiášová, v přízemí se budou prodávat vstupenky, bude zde kavárna a obchůdek s knihami a regionálními produkty. V patře pak bude knihovna, zasedací prostor vhodný například pro malé workshopy a badatelna. Na půdě pak najdeme scénickou expozici, která nabídne vhled do klíčových románů Karla Klostermanna. Celý dům by měl fungovat jako interpretační centrum a výstava bude interaktivní.

Rekonstrukce bývalé fary včetně instalace expozic vyjde na 16 milionů korun. Kromě obce ji finančně podporuje fond česko-německé přeshraniční spolupráce. Hotovo by mělo být v červnu letošního roku.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio