Vzpomínky Petra Stupky na dobu před sametem - staré jídelní lístky

20. listopad 2020

Vzpomínky Petra Stupky na dobu před sametem - staré jídelní lístky. A recept na vepřové v kapustě.

Vepřové v kapustě, rozpis pro 4 osoby

V běžně používaném receptu se jedná o kousky masa dušené v kapustě spolu s cibulí, česnekem a kmínem. V tomto případě jde o kombinaci chuťově zajímavějšího pečeného masa a dušené zeleniny.

Ingredience
  • vepřová plec či krkovice 600 g, kapusta 400 g, řapíkatý celer 150 g, cibule 100 g, slanina 70 g, česnek 30 g, sádlo 60 g, sůl, drcený kmín, černý pepř

Postup

Maso nakrájejte na stejnoměrné kousky, osolte, okmínujte a mírně podlité vodou ho dejte péci do trouby při teplotě 140 stupňů asi 30 minut.

Stejnoměrně nakrájenou kapustu nejprve spařte vroucí vodou a nechte krátce vše stát a následně ji sceďte.

V kastrolu opečte na sádle cibuli s částí slaniny a kmínem. Když cibule počne zlátnout přidejte nasekaný česnek a řapíkatý celer. Krátce vše opečte. Pak přidejte spařenou a okapanou kapustu, sůl a trochu vody. Zeleninu nechte asi pět minut dusit pod poklicí.

V závěrečné fázi nejprve maso intenzivně dopékejte na 170 stupňů tak aby se opeklo. Poté k němu přidejte kapustu, oškrabejte napečeniny ze stran nádoby a vše krátce dopékejte, aby se chutě spojily.

Zbylou slaninu rozpečte a přelijte nakonec přes podávanou směs. Ideální příloha pečené nebo vařené brambory.

Zkuste třeba péci brambory nakrájené na úhledné měsíčky spolu s masem a nakonec mít tak jídlo z jednoho hrnce či pekáčku.

 

autor: Petr Stupka
Spustit audio