Vzpomínky na znárodnění, poezie i skautská píseň. Poslechněte si unikátní nahrávky Karla Kryla

15. duben 2022

V úterý 12. dubna by se písničkář a básník Karel Kryl dožil 78 let.  Jeho výročí připomínáme řadou méně dostupných i zcela unikátních rozhlasových nahrávek. Karel Kryl pocházel z tiskařské rodiny a v tiskárně jeho dědečka a později otce se tiskly ceněné krásné bibliofilie. 

V archivní nahrávce Českého rozhlasu z roku 1992 vzpomíná, jak komunisté krátce po roce 1948 rodinnou tiskárnu zničili.

Z téhož rozhovoru jsou i další dvě vybrané ukázky: V první Kryl mluví o své hře na kytaru, ve druhé pak o odchodu do exilu v roce 1969.

V nedatované nahrávce Rádia Svobodná Evropa připomíná nedlouhé skautské období svého dětství (také Skaut byl komunisty zlikvidován) a své vyprávění ilustruje krátkou vlčecí písní.

Pegasiáda, tak se jmenoval literárně-hudební politický kabaret Svobodné Evropy. V archivu jsme našli dvě nedatované nahrávky, na kterých se Karel Kryl spolu s kolegy ze Svobodné Evropy podílel. Tyto nahrávky jsou prakticky neznámé.

Silvestry s Krylem

Karel Kryl se autorsky i interpretačně podílel také na tvorbě silvestrovských pořadů Svobodné Evropy, a to nejenom písněmi, ale také svou poezií a interpretací anekdot.

Z poezie jsme vybrali alespoň dvě kratičké ukázky, dále pak krátký fragment z Havlovy hry Vernisáž, v jejíž rozhlasové nahrávce natočené Svobodnou Evropou Kryl účinkoval.

Před 27 lety zemřel Karel Kryl. Byl to vizionář, nebo kverulant?

Karel Kryl

Představovat osobnost Karla Kryla (1944–1994), písničkáře, básníka a novináře, není třeba. Stal se symbolem okupace v srpnu roku 1968, symbolem exilu s veškerou tou tísní. Přesto byl přítomen i v komunistickém Československu.

Součástí jednoho ze silvestrovských pořadů byl i záznam Krylova koncertu, ze kterého jsme vybrali premiéru jedné z jeho málo známých písní.

V pořadu zní také vzpomínka herečky Vlasty Chramostové natočená rok po Krylově smrti a část politického raně normalizačního komentáře věnovaného Karlu Krylovi a jeho odchodu do exilu. Komentář byl natočen a odvysílán několik dnů po tom, co Kryl v tehdejším západním Německu požádal o politický azyl.   

Poslechněte si reprízu pořadu z roku 2019, ale jen do 22. dubna 2022. 

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související