Vzpomínka na malíře Chodska Jaroslava Špillara

23. leden 2021

Malíř Chodska – tak byl často přezdíván akademický malíř Jaroslav Špillar, který převážnou část svého uměleckého života prožil na Chodsku. Svým dílem přispěl k významnému zviditelnění kraje pod Čerchovem.

Portrét Jaroslava Špillara

Jaroslav Špillar se narodil v Plzni 11. října 1869. Dráhu výtvarného umělce si ale musel proti vůli rodičů nejprve prosadit. Vystudoval Vysokou uměleckoprůmyslovou školu v Praze u profesora Františka Ženíška. Podnikl nespočet studijních cest po Itálii, Francii, Anglii nebo Bulharsku. Všude tam se umělecky vzdělával a zdokonaloval. V roce 1888 ho k sobě pozval sládek trhanovského pivovaru Čeněk Hrubý. Právě tohle pozvání se mu stalo osudným - Chodsko ho uchvátilo natolik, že se rozhodl usadit se zde natrvalo.

Malíř „Trávníček“

Nejprve pobýval v Postřekově u řídícího učitele Švejnara a pak si nechal postavit chalupu v místě, kde se říkalo na Trávníkách. Od té doby mu na Chodsku nikdo neřekl jinak než „Trávníček“.

Jaroslav Špillar při práci

V roce 1902 se Špillar přestěhoval do Pece pod Čerchovem, kde si nechal postavit vilu. Tento dům hostil ve svých zdech nejednu významnou osobnost tehdejšího českého kulturního a společenského života. V roce 1906 zde trávil prvních šest týdnů svatební cesty malíř Alfons Mucha s manželkou. Mezi další návštěvníky např. patřili malíř Mikoláš Aleš, spisovatelé Alois Jirásek, Jan Vrba a Jindřich Šimon Baar, nebo sochař Otakar Švec. V Peci působili i Jaroslavovi bratři oba taktéž výtvarní umělci Karel a Rudolf. Ve Špillarově vile pracovala i významná malířka a grafička Ludmila Jiřincová.

V roce 1905 však zasáhla těžká rána osudu. Jaroslav Špillar byl ve svých 36 letech stižen duševní chorobou, se kterou marně bojoval dlouhých 13 let. V listopadu roku 1917 zemřel v léčebně pro choromyslné v Dobřanech. Z jeho pláten se však můžeme těšit dodnes - třeba v Galerii bratří Špillarů v Domažlicích.

autor: Josef Kuneš | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio