Vzpomínáte si na věhlasné kino Eden? V Plzni to byl velký pojem

14. červen 2021

Kdo by ho neznal – kino Eden v Rejskově ulici v Plzni platilo ve své době za nejlepší kino s nejlepším ozvučením. Kino zde založil už v roce 1920 Spolek invalidů z 1. světové války, neslo tedy název Invalid, a to až do roku 1934.

Následně bylo přejmenováno na Eden, ale jen do let 1948-1967, kdy neslo název Svět, aby se poté přejmenovalo na Panoramatické kino Eden. Tento název neslo kino až do svého konce v roce 2006.

Budova bývalého kina Eden

„Roku 1967 zde proběhla velká rekonstrukce, kdy se kino změnilo zejména technologicky. Byly zde nainstalovány promítačky, které uměly promítat 70 mm filmy, to znamená ten nejlepší filmový materiál, jaký jde, a zároveň 35 mm filmy. Když se zeptáte Plzeňanů, kterým je dnes přes 40 let, tak vám vždycky řeknou, že tady byly ty nejlepší filmy s nejlepším ozvučením, a je to skutečně tak,“ řekl předseda spolku Zestínu Lukáš Houška.

„Úplně prvním filmem v roce 1967 byl Old Shatterhand. Vždy, když na to někdo vzpomíná, tak má slzičku u oka, protože to bylo velkolepé a s tím zvukem do té doby naprosto nevídané. Mnozí vzpomínají na představení Vetřelce, klasický film z roku 1979, science fiction. To mělo zvukové efekty takové, že lidé prý poskakovali po sedačkách a byli z toho úplně mimo,“ popsal Houška.

Budova někdejšího kina v Rejskově ulici nijak výrazně nevybočuje. „Budova je postavena do klasického domovního bloku. Všude kolem stojí obyčejné činžáky a to kino je nijak nepřevyšuje. Je pouze širší směrem do dvora. Je to tedy městská stavba, která se pevně zapojuje do svého prostředí,“ vyjádřil se předseda spolku k architektonické stránce stavby.

„Dnes se z kina bohužel nic nezachovalo, roku 2006 tu byl odvysílán poslední film. Poté jej koupila Bioptická laboratoř, která kino v posledních letech kompletně přestavěla a dnes sem chodíme třeba na testy na covid-19,“ uvedl Lukáš Houška.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio