Vzpomeňte na slavného autora trampské písničky Jana Kordu

Ten, kdo někdy proseděl s kamarády u ohně celou noc až do svítání při zvuku harmoniky nebo kytary ví, jak magické jsou okamžiky, které lze takto společně prožít.

Takhle zřejmě své sobotní noci prožívali ti, kteří na začátku 20. století odjížděli z Prahy, aby se setkali někde na palouku u řeky a zůstali až do neděle. Tehdy se jim ještě říkalo divocí skauti, později trampové. Trampové postupně objevovali tehdy ještě neosídlenou přírodu zejména v jižním okolí Prahy, především v povodí řek Vltavy a Sázavy, později i v povodí řeky Berounky nebo v hlubokých brdských lesích i na jejich lesnatém předhůří, na Hřebenech. A vznikaly první písničky a skupiny.

Jednu z nich založil Jan Korda. S jejím názvem to rozřešili tak, že si našli v anglickém slovníku překlad slova "osadníci", což je v angličtině "settlers". Protože i kluby byly tenkrát v módě, přidali za slovo "Settlers" slůvko "club". Název byl hotov, jen se později zúžil na slůvko Setleři. Nejslavnější písně pro ně napsal právě Jenda Korda.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.