Vzácnou vázu Sophia Louisa můžete vidět v Horním Slavkově. Její repliku vlastnil i Jan Pavel II.

6. duben 2022
Poklady minulosti

S naším seriálem Poklady minulosti jsme zamířili do muzea v Horním Slavkově na Sokolovsku. Zdejší expozice jsou plné zajímavých předmětů, najdete tu i jednu velmi vzácnou porcelánovou vázu.

Muzeum v Horním Slavkově se nachází v historickém centru města v Pluhově ulici, v jednom z mála dochovaných renesančních měšťanských domů. Ve druhém patře je umístěná expozice, která se věnuje nejstarší porcelánce u nás, založené v roce 1792 právě v Horním Slavkově.

Váza Sophia Louisa

Ve vitrínách jsou vystaveny ukázky výrobků továrny od 1. pol. 19. století až do 1. pol. 20. století. Nejzajímavějším exponátem je v samostatné vitríně umístěná velká malovaná váza. Váza je z doby kolem roku 1840.

Sophia Louisa, jak se váza jmenuje, je dekorativní váza tvaru amfory se dvěma uchy na oválném soklu. Je bohatě plasticky členěná v druhorokokovém stylu. V uchách amfory klečí plastické figurky Amorků. Na soklu uprostřed je reliéfní zlacená lví maska. Výška vázy je 43 centimetrů.

Originál této vázy byl dekorovaný květinovými motivy, pozdější vázy tohoto druhu byly zdobené i podle předlohy a přání zákazníka. V roce 1993, u příležitosti výročí úmrtí sv. Jana z Nepomuku, byla váza dekorována motivy sv. Jana Nepomuckého a věnována svatému otci Janu Pavlovi II. ve Vatikánu.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio