Vzácné gotické fresky můžete vidět na zámku Valeč

5. leden 2022
Poklady minulosti

Další díl seriálu Poklady minulosti nás tentokrát zavedl na zámek Valeč na Karlovarsku. Konkrétně do Hubertova sálu, ve kterém jsou k vidění vzácné pozdně gotické fresky.

Třicet kilometrů od Karlových Varů, na samé hranici vojenského prostoru Hradiště, najdete zámek Valeč. Původně gotický hrad prošel renesanční i barokní přestavbou, v roce 1976 zámek kompletně vyhořel a na jeho obnově se stále pracuje. Přesto zde můžete navštívit hned několik expozic.

V jedné z již opravených místností si můžete prohlédnout i velikou vzácnost. Fresky ze zaniklého kostela svatého Wolfganga v Doupově na Karlovarsku. Gotické nástěnné malby jsou součástí expozice, která vloni vznikla v nevyužívané části zámku.

Na jejím vzniku se podílel ateliér multimédií z takzvané Sutnarky Západočeské univerzity v Plzni. Vzácné nástěnné malby si lidé můžou prohlédnout v osmi různých módech, které se liší nejen barevností a osvětlením, ale i doprovodnými zvukovými efekty.

Co fresky zobrazují a jak se na zámek Valeč dostaly? Nejen na to redaktorce Janě Strejčkové odpověděl Roman Bartoň. Poslechněte si!

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související