Vyzkoušejte kapustové karbanátky. Podle babičky Anny je usmažila Vlasta Nápravníková

Recept na lehké a chutné karbanátky z kapusty prozradila Vlasta Nápravníková z Velenic na Českolipsku. Zdědila ho po své babičce Anně, která přišla do Čech z Ukrajiny a musela tu zůstat. Karbanátky můžete jíst samotné nebo s bramborovou kaší.

Kapustové karbanátky

1 větší hlávka kapusty
6 vajec
2 špetky soli
1 lžička pepře
6 lžic hrubé mouky
tuk na smažení

Postup:

Kapustu zbavíme horních listů, rozkrájíme na čtvrtky a vykrojíme košťál. Nakrájenou kapustu vložíme do napařovacího hrnce na cca 10 minut. Kapusta během napařování změkne, díky čemuž se bude lépe strouhat a také vázat s ostatními surovinami.

Po napaření necháme kapustu zchladnout. Poté ji nadrobno rozmixujeme v robotu nebo nameleme v masovém strojku.

Dáme do mísy, přidáme sůl, pepř, 6 lžic hrubé mouky, 6 žloutků a vše důkladně promícháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh ušlehaný ze 6 bílků se špetkou soli.

V pánvi rozpálíme tuk, na kterém smažíme jednotlivé placaté karbanátky velikosti dlaně. Smažíme dozlatova z obou stran. Potom necháme na ubrousku okapat. Jíme samotné nebo s bramborovou kaší.

Vlasta Nápravníková

Přivítala nás v krásné roubené chalupě s dřevěnou pavlačí a s kuchyní s kamennou klenbou. Hned po příjezdu nás pohostila doma pečenými svatebními koláčky. Měla před vařením trému, ale té se brzy zbavila. Vařit je zvyklá pro celou velkou rodinu. Recept na kapustové karbanátky má po své babičce Anně z Ukrajiny, která se díky zabaveným cestovním dokladům nemohla vrátit domů, a tak v Česku zůstala. Do své domoviny se podívala až ve svých 50 letech.