Výtěžek letošního vánočního bazaru podpoří klatovský betlém

10. prosinec 2019 08:20

K adventu neodmyslitelně patří i různé charitativní akce nebo akce na podporu nějaké bohulibé činnosti. A právě takovou pořádají před Vánoci už tradičně v Klatovech. Je to Klatovský klášterní bazar, který se koná v prostorách před Dominikánským klášterem, letos bude už po deváté.

Klášterní bazar bude tuto sobotu, tradičně v krásně opravném prostoru před Dominikánským klášterem, a opět se do něj spolu s městem zapojil Klatovský okrašlovací spolek, Dům dětí a mládeže a taky klatovský Rotary klub. Ti všichni tam budou mít stánky s různým zbožím, rukodělnými výrobky, sladkostmi nebo třeba i s vánočními dekoracemi; sortiment bude vcelku dost pestrý.

Výtěžek z prodeje jde vždy na dobrou věc. Letos bude na rozšíření nového klatovského betlému, který stojí pod vánočním stromem na náměstí. Vyrobil ho klatovský řezbář Petr Štýs. Zatím ho tvoří Svatý Josef, Panna Marie a ježíšek v kolébce, a také oslík a volek.

Všechny figury jsou v životní velikosti, a postupně by každý rok měly přibývat další. Například příští rok by to měly být figury tří králů a několika oveček s pastevcem a právě na jejich výrobu podpoří sobotní klášterní bazar.

Podepsané dresy známých sportovců nebudou chybět

I letos si na klatovském klášterním bazaru mohou zájemci pořídit třeba tričko tenistky Petry Kvitové s jejím podpisem. Tradičně bude k mání také keramika Gustava Fifky, který vyrobil oltář pro kapli Chaloupka, budou tam i velké potravinové balíčky. Prodej těchto „hlavních výrobků“ začne v 10:30.

Dobročinný prodej jako vždy doplní i hudební, vánočně laděná vystoupení, bude tam také svařené víno, a také oblíbená zelňačka.

Výtěžek loňského bazaru podpořil vybavení zmíněné kaple Chaloupka, před tím pomohl římskokatolické farnosti v Klatovech, při opravě děkanského kostela a při vzniku nové expozice. V minulosti pak šel výtěžek například místní charitě, domu dětí a mládeže nebo diakonii a jejímu stacionáři.

Letošní Klatovský klášterní bazar můžete navštívit v sobotu mezi 9 až 13 hodinou.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio