Výstavba depozitáře krajské knihovny v Karlových Varech potrvá do konce února

14. leden 2021 14:00

Přesně jeden rok trvá výstavba nového depozitáře krajské knihovny v Karlových Varech. Třípodlažní objekt vznikl v těsné blízkosti stávající budovy knihovny. Kromě rozsáhlých archivů nabídne i badatelnu nebo dílny pro opravu knih.

Rozvody vzduchotechniky, vnitřní omítky, dveře a sociální zázemí. Nejen to zbývá dodělat v novém objektu depozitáře krajské knihovny v Karlových Varech. Výstavba třípodlažní budovy začalo přesně před rokem. Během letošního roku by se do ní měl přestěhovat veškerý archiv knihovny, vznikne tady ale i studovna a kanceláře. Stavební práce potrvají přibližně do konce února.

V současnosti zbývá dokončit stavební úpravy především v interiérech. „Stavba by teoreticky měla být dokončená k poslednímu únoru letošního roku. Teď jsme ve finiši. Všechny základní konstrukce jsou na místě, teď už se jen dolaďují základy omítek, dveře, okna a všechny věci, které vedou k tomu finále,“ uvedl ředitel knihovny Vratislav Emler.

Nový depozitář bude sloužit pro bezpečné uchovávání knihovních fondů a periodik pro další generace. Umožní fyzické či elektronické zpřístupnění fondů pro vědecké, badatelské a vzdělávací účely.

V prvním patře depozitáře se bude nacházet technické zázemí objektu, serverovna, místnost zařízení vzduchotechniky, sklady periodik a administrativní část. Veřejnost zde najde badatelnu se samostatným vstupem. V druhém a třetím patře pak vzniknou místnosti archivů a dílny pro zpracování knihovních fondů.

Náklady na nový třípodlažní objekt jsou přibližně 144 milionů korun a víc než sto milionů hradí evropská dotace.

Jak bude depozitář vypadat a jakou kapacitu bude mít, si poslechněte v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio