Výstava v Kladrubech ukazuje nejen strašidla. Doplňují je ježkovy oči nebo svíčková se šesti

25. červen 2022 17:22, aktualizováno

Kostlivci, krvavé paní, čerti, pavouci a další strašidla i bytosti ovládly kladrubské muzeum na Tachovsku. Tam začala Výstava českých pohádek a strašidel a Putovní výstava blbin, kravin a volovin, které nedobyly svět.

Jak už prapodivný název napovídá, kromě pohádkových a strašidelných postav jsou v muzeu i zvláštnosti. Naříklad ježek v kleci, novinářská kachna, ježkovy oči nebo také klíny do hlavy či svíčková se šesti. Zhmotněná pořekadla pak ve skutečnosti vypadají opravdu úsměvně.

Expozice je ve tmě

Výstava strašidel vznikla ve spolupráci s plzeňským Muzeem strašidel a je v horním patře kladrubského muzea. Okna jsou zatemněna, aby vynikly světelné i zvukové efekty, které výstavu doprovázejí. Zejména děti si to užijí, při chůzi síní se postupně zapínají čidla a tak pavoukovi svítí oči, ježibaba začne točit hlavou a tak dále. Ale na místě jsou i milé bytosti, šípková Růženka, Karkula i král s královnou. Opakem je pak velká osvícená brána do pekla a pekelné bytosti. A to největší strašidlo, co tam mají, to je tak strašné, že je zavřené v kufru. Ale i ten vám na požádání pracovník muzea rád otevře, ale pozor, na vlastní nebezpečí!

Je léto, prázdniny a tak je to jistě skvělý tip na výlet. Muzeum v Kladrubech má v sezóně otevřeno od úterý do neděle vždy od 10 do 17 hodin. Když už budete v Kladrubech, můžete děti zavést také na tamní pony farmu, kde mají koně, poníky, kozy a můžete tam i nechat ve stáji tašku s tvrdým pečivem či ovocem a zeleninou. Nad pony farmou v údolí se pak tyčí Santiniho perla - kladrubský klášter. A kdo rád chodí, mohl by se vydat na tamní naučnou stezku kolem Úhlavky. Stezka má 6 km, 15 zastavení a je velmi poučná.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio