Výstava v Galerii umění objevuje abstraktní malířku Ludmilu Padrtovou

12. květen 2021 10:50

Karlovarská Galerie umění pomáhá objevit téměř utajenou abstraktní malířku Ludmilu Padrtovou. Umělkyně zůstala neprávem ve stínu takových mistrů, jakým byl Vladimír Boudník. Práce autorky představuje výstava nazvaná Krajinou k abstrakci.

„Ludmila Padrtová začala tvořit v polovině padesátých let minulého století. To byla doba, kdy se abstrakce v Československu nesměla dělat a ukazovat,“ připomněl kurátor výstavy Zdenek Primus. A přidává další důvod, proč se autorka jen těžko prosazovala. 

„Byla žena, což znamenalo její přehlížení ze strany mužů, ať už z řad umělců, kritiků či dokonce přátel. Nadto si netroufala se jakýmkoli způsobem prosazovat. Vzhledem k tomu, že její inspirace pocházela z přírody, pracovala s barvou, která byla tehdy mladými výtvarníky zavrhována,“ konstatoval kurátor s tím, že dnes patří Padrtová k nejprofilovanějším umělkyním svého věku a to přesto, že je ještě stále známá jen publiku, které chápe a obdivuje abstraktní umění, ať už bylo vytvořeno kdekoli. 

Výstavu s téměř třemi stovkami děl, na které jsou k vidění i autorčiny fotografie krajin, doprovází kniha Zdenka Primuse Krajinou k abstrakci. V galerii pak nechybí ani kresby, koláže a malby z posledních let života Padrtové (1931 – 2016). Zájemci si je mohou prohlédnout do 20. června. 

„Ludmila Padrtová má šanci stát se stálicí na obloze klasické moderny v českém umění po druhé světové válce, což je víc, než si dovedla představit a než by si kdokoli kdy mohl přát,“ uzavřel Zdenek Primus.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio