Výstava připomíná historii Plastimatu

Až do konce roku bude k vidění expozice o závodu Plastimat v Muzeu Českého lesa v Tachově. Připomene plastové výrobky, které mnozí z nás mají v domácnostech dodnes.

Město plastu, i tak můžeme nazvat Tachov. Na přelomu 60. a 70. let tam národní podnik Plastimat otevřel jeden ze svých výrobních závodů. Hlavní producent plastových výrobků měl vlastní designéry a výrobky z této firmy se dostaly snad do všech domácností. Historii Plastimatu, typické výrobky, ale i obrovskou tragédii z roku 1973 připomíná nová výstava.

„Jsou tady dokumentační texty a fotografie a pak samozřejmě také předměty, které provázely půl století život v této zemi a v mnoha případech provázejí dodnes,“ popsal Jan Mohr, autor výstavy a historik umění. Plastimat vyráběl především užitkové výrobky jako pořadače na příbory, cívky, bedny, přepravky na nápoje, nejrůznější květináče a nádoby. Jak připomněl autor výstavy, nástupcem Plastimatu byl Strojplast a v roce 2006 ho koupila společnost Alfaplast. Nástrojárna, kde se vyráběly formy na výrobky, funguje dodnes jako firma Formy Tachov.

Historii Plastimatu poznamenala tragédie z roku 1973, kdy kvůli úniku plynu explodovala ubytovna pro zaměstnance. „Zahynulo při ní 53 převážně mladých lidí, na které se vždy 13 prosince v továrně vzpomínalo,“ dodal Jan Mohr.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová
Spustit audio