Výstava porotců Czech Nature Photo, fotografie přírody a divokých zvířat z Česka i celého světa

22. červenec 2019

Výstava porotců Czech Nature Photo na Staroměstské radnici představuje to nejlepší z tvorby několika špičkových zahraničních i českých fotografů. Provází světem zvířat od „českých“ včel Veroniky Souralové, ředitelky Czech Photo, až po koně Převalského v Gobi B od Miroslava Bobka, ředitele pražské zoo.  

„Každý fotograf, který chce ostatním přinést svůj obraz přírody, tedy to, jak ho vidí on, se na to dívá jiným způsobem,“ říká Veronika Souralová.

Do divoké aljašské přírody tak zavádí návštěvníky výstavy Rostislav Stach, krásu polárních zvířat přibližuje Michal Krause, nádherné koně Převalského u nás i v Mongolsku představuje Miroslav Bobek, s fascinujícími detaily ze života včel seznamuje Veronika Souralová, do unikátního světa různých druhů hmyzu vtahuje Pavel Krásenský a fotografie Petra Bambouska zachycují svět zvířat v celé jeho pestrosti. Součástí výstavy jsou také snímky dvou špičkových zahraničních fotografů, nositelů mnoha světových cen, Javiera Aznara a Ami Vitale. Jejich fotografie jsou známé například i z časopisu National Geographic.

Czech Nature Photo je fotografická soutěž pro všechny, kdo fotografují krásy přírody a zvířat. Vznikla jako mladší sestra Czech Press Photo, jejíž součástí je sice také kategorie Příroda, ale obsazovaná většinou fotografiemi ukazujícími na devastaci životního prostředí. Czech Nature Photo si naopak klade za cíl ukazovat jedinečnost a nádheru světa přírody, a tím motivovat jeho ochranu. V porotě předchozích ročníků soutěže zasedala řada vynikajících fotografů přírody a současná výstava na Staroměstské radnici ukazuje průřez tvorbou několika z nich. Výstavu je možné zhlédnout do konce srpna.

autoři: Sabina Vosecká , JMys
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.