Výstava Galerie umění v Karlových Varech navazuje po 50 letech na expozici Klubu konkretistů

27. listopad 2019 11:00

Karlovarská galerie představuje podruhé autory z Klubu konkretistů. Po první výstavě před padesáti lety byl klub v době komunistického režimu nuceně rozpuštěn. Konkretisté opět vystavují, a to jak staří bardi, tak noví autoři. Expozice nazvaná Klub konkretistů – o padesát let později, navazuje na karlovarskou výstavu v roce 1969.

Mezi díly, které jsou spojené s geometrickým tvary, jsou práce, které zaujmou svou hravostí. Jde například o sérii tří druhů latěk, se kterými mohou podle vzorů na fotografiích návštěvníci manipulovat. Exponáty svědčí o hravosti autorů.

„Konkretisté jsou umělci, kteří pracují převážně s jazykem geometrie. Nekopírují přírodu, ale nějakým způsobem z ní vycházejí a pracují s ní,“ uvedla kurátorka Martina Vítková. Klub konkretistů byl založen na pražské Kampě v roce 1967 a brzy se stal otevřenou platformou pro geometrické a neokonstruktivní umění v Čechách i na Slovensku. Už od svého založení měl klub mezinárodní ambice. Byl inspirován a fungoval souběžně s francouzskou skupinou GRAV, německým ZERO, nizozemským Nul nebo italským hnutím Arte programmata.

28 autorů

Návštěvníci karlovarské Galerie umění uvidí práce 28 autorů. Jak připomínají webové stránky galerie, na výstavě se schází díla několika umělců, kteří v Karlových Varech vystavovali už v roce 1969. Jsou mezi nimi například Eduard Ovčáček, Jiří Hilmar, Radoslav Kratina, Dalibor a Ivan Chatrní, Jiří Bielecki, Zdeněk Kučera a Jiří Valoch.

Konkretisté hledají inspiraci převážně v geometrii

Na výstavě jsou zastoupeni také umělci silné generace, která zažila neformální neokonstruktivistické společenství v 70. a 80. letech. Jsou mezi nimi Jaroslav Jebavý, Aleš Svoboda, Viktor Hulík, Oleg Fintora, Marián Drugda, Zbyněk Janáček, Vladimír Havlík, Štěpán Málek nebo Ladislav Daněk.

Vystavují zde také autoři, kteří si cestu k geometrickému umění hledali po roce 1989: Vladana Hajnová, Ladislav Jezbera, Kubo Novák, Robert Urbásek, Katarína Balúnová. 

Expozici můžete vidět do 5. ledna příštího roku.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio