Výstava Alpinum klubu Plzeň je letos jenom jedna

Koronavirus zamíchal i s plány plzeňských skalničkářů. V uplynulých letech pořádali vždy po dvou výstavách, na jaře a na podzim. Letos své pěstitelské úspěchy prezentují pouze na přelomu srpna a září.

„Koncem prázdnin už kvete málo rostlin, nicméně snažili jsme se, aby výstava byla i tak pro návštěvníky atraktivní,“ říká předseda plzeňského Alpinum klubu Karel Lumerding.

Na výstavě se podílejí i děti z Trnky

Výstava Alpinum Plzeň 2020

Hned u vchodu vás zaujmou plastiky vyrobené dětmi ze soukromé základní umělecké školy Trnka. Usmějete se nad pejskem, kterému zpod zvednuté nožky stříká voda. Menší děti zajásají nad keramickou vílou a své si tu najdou i ty starší. „Nejlepší je fialová soška, která vypadá jako axolotl mexický,“ ukazuje prstem asi 10letá slečna.

Okrasné dřeviny vedou

Exponáty tvoří hodně okrasných dřevin, mezi nimi můžete obdivovat např. bonsaje v miskách. „Jsou to desítky let staré rostliny,“ poznamenává místopředseda klubu Petr Liška, některé z nich lze na místě porovnat s jejich vzrostlými předlohami, „máme tady třeba několik kultivarů stromů Ginkgo biloba, v rohu za jezírky, a tady vidíte jinan jako bonsaj.“

Výstava Alpinum Plzeň 2020 se koná do 4. září v zahradě Gymnázia na Mikulášském náměstí v Plzni. Otevřena je denně od 9 do 18 hodin. V sobotu 5. září bude k dispozici už jen prodej rostlin a to mezi 9. a 12. hodinou.

Návštěvníkům květy nechybí

„Na výstavy chodím už třetím rokem a moc se mi tu líbí,“ chválí výsledek úsilí členů Alpinum klubu Plzeň jedna z návštěvnic, „u řady rostlin jsou fotografie, jak vypadají, když kvetou, takže si uděláte představu. Jsem ráda, že se teď výstava uskutečnila, nemohla jsem se jí dočkat.“

Koronavirus sem nedolehl

„Zahrada nějaký čas vydrží bez údržby. Nejpřísnější omezení platila v době, kdy ještě nebyla žádná velká vedra, takže jsme se nemuseli starat o zálivku. A plevel jsme likvidovali, když bylo třeba,“ vzpomíná Karel Lumerding na jarní měsíce. Kromě zrušení květnové výstavy tedy protikoronavirová opatření neměla na činnost klubu ani chod školní zahrady negativní dopad.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio