Vysoký tlak pomůže srazit cibule, česnek nebo citrusy. A omezte sůl!

2. červenec 2021

Jak upravit jídelníček i životní styl tak, abychom snížili vysoký krevní tlak? A čím naopak lze zvýšit nízký tlak? To bylo téma pro odborníka z FN Plzeň v rozhlasové poradně.

"Správná životospráva při vysokém tlaku, to není jen jídlo. Je třeba také omezit sůl, vyvarovat se stresu a dostatečně spát," říká nutriční terapeut Marek Hanza. Průmyslově zpracované potraviny jsou hodně slané, vynechejte je. Dále omezte sádlo, máslo, slaninu, tedy živočišné tuky. Zařazujte více do jídelníčku ovoce a zeleninu. A například česnek, cibule, grepy a ořechy jsou pro snížení tlaku velmi vhodné. Je potřebovat rovněž zvýšit pohybovou aktivitu.

V rozhlasové poradně jsme hovořili v souvislosti s hypertenzí i o kouření, kávě a kofeinu a také o alkoholu. Naším tématem byl ale i nízký tlak nebo diabetes 2. stupně, dna a konzumace jahod.

autoři: Stanislav Jurík , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio