Vyschlá studna mateřské školy v Malesicích u Plzně už má opět dostatek vody. Děti se do ní vracejí

4. únor 2019 14:00

Kvůli nedostatku vody ve studni byla škola dočasně uzavřená od konce minulého roku. O učebny přišlo 27 dětí. Ty pak musely dojíždět do sousedních Radčic.

V obci, která je už 16 let městskou částí Plzně, dodnes chybí vodovod i kanalizace. Po suchém roce se nedostatek vody naplno projevil právě v mateřské škole. Komplikace s vodou pomohlo vyřešit nové čerpadlo i příznivé počasí.

„Školka je odkázána jen na původní starou studnu. Vlivem loňského suchého roku šla hladina vody ve studni nízko, a proto jsme museli provoz školky uzavřít. Změnili jsme typ čerpadla a způsob jeho uložení. Díky tomu se daří vodu čerpat. Zároveň Nám pomohlo počasí, teď je tam momentálně asi 60 centimetrů, takže školka už zase běží jako před tím,“ řekl starosta Malesic Aleš Tolar.

Spokojení jsou i rodiče, kteří už nemusejí děti vozit do zařízení do sousedních Radčic. A i když dojíždění výraznější komplikace nepřineslo, jsou rodiče rádi, že jsou děti opět ve svém známém prostředí a se svými kamarády.

Pomoci má nový vrt a do budoucna obecní vodovod

Aby se situace neopakovala, připravuje vedení Malesic další opatření. „Chystáme se udělat na zahradě školky vrt, který by měl být přeci jen stabilnější než současná studna. Proutkař už nám našel místo. Zároveň bychom rádi i vodovod, protože ho Malesice nemají. To považujeme za jediné smysluplné řešení,“ dodal Aleš Tolar.

Studna Mateřské školy Malesice

Projekt na vodovod by měl být hotový zhruba za dva roky. Pokud Plzeň na jeho stavbu sežene dotaci, mohl by se začít stavět na jaře roku 2021.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio