Vynálezce pohonu legendární Slovenské strely Sousedíka zavraždilo gestapo. Kde má hrob, to dodnes nikdo neví

1. květen 2024

Vynálezce, továrník, vlastenec, starosta. Pod těmito slovy se skrývá jedna výrazná osobnost, na kterou se skoro zapomnělo. Valašský rodák Josef Sousedík se narodil se před 130 lety ve Vsetíně. Zemřel před 80 lety při výslechu na gestapu.

Za svůj život ale stihl založit továrnu, podat několik zásadních patentů – například hybridní pohon železničního vozu, který pak měla i legendární Slovenská strela –, ovlivnit společenský i politický život na Valašsku a vybudovat silný protinacistický odboj. Sousedíkův hrob ale ve Vsetíně nenajdete.

Čtěte také

Synovi Josefa Sousedíka Tomášovi byl rok, když jeho otec zemřel. „Narodil jsem se v říjnu 1943 jako čtvrté dítě, starší bráška Josef tragicky zemřel už jako malý. Pak následovaly dvě sestry,“ vzpomíná syn Tomáš.  

„Dodnes se neví, kde otcův popel je, protože gestapo potřebovalo otcovu vraždu ututlat. Asi proto vypustili chiméru, podle které jim utekl a žije někde v zahraničí. Těch jejich variant ale bylo víc, třeba, že ho spálili v ostravském krematoriu pod jménem Josef Telička. A další fáma říkala, že jeho urna měla být z neznámých důvodů převezena do Terezína a tam, že měl být s dalšími asi 300 urnami vysypán do Ohře.“

„Je to možné, ale asi před deseti lety se nám přihlásil člověk v Brně, který měl v té době byt, ze kterého bylo vidět do dvora brněnského gestapa. A údajně tam koncem dubna přijel autobus vězňů, kteří vykopali jámu, a tam pak vysypávali množství uren. Skoro si myslím, že tohle je asi pravděpodobnější varianta,“ dodává Tomáš Sousedík.

Josef Sousedík se svou budoucí ženou Zdenkou na pražském veletrhu v roce 1921

Víc si poslechněte v pořadu Zaostřeno Michaely Veteškové.

Spustit audio

Související