Výletníci z italské lodi skončili kvůli nákaze v nemocnici

30. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Na 150 italských výletníku z lodi Ancona muselo být hospitalizováno. Rybář u ostrova Vis ulovil dva a půl metru dlouhého žraloka. Mezi českými turisty koluje marsovská kachna. V Karlovacu se koná velký festival piva.

Na 150 italských výletníku z lodi Ancona, kteří se vraceli z Medžugorje v sousední Bosně a Hercegovině přes Split, muselo být hospitalizováno. Zatím není jasné, jestli jim střevní problémy způsobilo jídlo, nebo jestli existuje souvislost s nedávnou epidemií v Kaštelanském zálivu.

Rybář u ostrova Vis ulovil dva a půl metru dlouhého žraloka. Mořský dravec potrhal rybářům sítě a na pláži v Rogoznici se stal velkou atrakcí. Desítky turistů nelenili a výjimečný úlovek fotografovali a točili na své kamery. Na Jadranu jde o celkem ojedinělou událost.

Mezi českými turisty koluje marsovská kachna. Hustota nesmyslů na počet bitů v tomto sdělení stojí jedině za zápis do Guinessovy knihy rekordů, tak to vidí astronomové. Zaručená zpráva tvrdí, že planeta Mars bude nejjasnější hvězdou noční oblohy.

Mars prý bude stejně veliký jako Měsíc za úplňku a viditelný bude právě v těchto dnech pouhým okem u Středozemního moře. Tohle všechno je podle hvězdářů víc než výmysl - Mars na obloze nikdy nemůže být jako Měsíc v úplňku, protože je ze Země pětsetkrát menší. Tím pádem Mars pouhým okem nikdy neuvidíme.

V Karlovacu se koná velký festival piva. Karlovac je město proslulé zlatavým mokem, ale pochutnáte si i na grilovaných specialitách, čevapčiči, ražniči nebo pečeném masu. Každý den navíc vystupují chorvatští muzikanti a hudební skupiny.

Kurzy a ceny:

Ceny pohonných hmot v Chorvatsku se nemění. V síti čerpacích stanic INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kuna. Nafta stojí 7,60 kuna. Jinde mohou být pohonné hmoty o něco dražší, litr benzínu až o 40 lipa.

Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,30 kuna a za 100 slovenských korun 18,91 kuna. Za euro dostanete 7 kuna 24 lipa.

Počasí:

U moře bude převážně oblačno až polojasno. Ranní teploty 18 až 21, odpolední 23 až 27 stupňů. Vát bude severozápadní vítr nebo slabá bura.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu