Vykolejený vlak u Aše prověřil spolupráci českých a německých záchranářů

9. červen 2015

Osobní vlak narazil do stromů popadaných přes koleje, při nárazu se zranilo všech 30 cestujících. Takový byla scénář mezinárodního cvičení složek IZS u obce Studánka na Ašsku.

K vykolejení vlaku navíc podle námětu cvičení došlo zhruba 400 metrů od místa, kam bylo možné zajet se záchranářskou technikou. Zbytek museli hasiči a zdravotníci i s veškerým vybavením po svých.

Úkolem bylo nejprve roztřídit zraněné podle závažnosti jejich zranění. Některé zraněné zachránci pouze doprovodili do místa shromaždiště techniky, kde probíhalo další ošetření a rozdělení do sanitek. Další pak museli odnést na nosítkách či přepravit malou drezínou.

Během cvičení si profesionální i dobrovolní hasiči společně s posádkami záchranné služby vyzkoušeli především spolupráci při podobně rozsáhlém neštěstí. Cvičení navíc prověřilo i spolupráci s kolegy z Německa, na místě zasahovali také němečtí hasiči i zdravotničtí záchranáři.

Jednotlivé úkoly navíc prověřilo i počasí. Před závěrem cvičení začalo vydatně pršet a všichni se tak museli vypořádat i se změnou počasí s ohledem na množství zraněných v terénu.

Na místě pracoval i posttraumatický tým. Nejvážněji zraněné pak sanitky postupně odvážely do Aše na výjezdové stanoviště záchranné služby, které bylo určené jako simulovaná nemocnice. Hladký průjezd z místa nehody zajišťovaly hlídky policie.

Cvičení se zúčastnilo osm jednotek hasičů a deset posádek záchranné služby. Zraněné cestující věrohodně zahrálo 30 studentů ašského gymnázia.

Cvičení železniční dopravní nehody u Aše
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio