Vydra je krásná a chráněná. Způsobuje ale milionové škody

22. říjen 2019 15:30

Obrovské škody páchají rybářům v západních Čechách vydry. Rozmnožily se prakticky do všech částí Plzeňského kraje. A protože jsou zvláště chráněné, je dost obtížné jejich populaci nějak usměrnit. Rokycanským rybářům chodí škodit třeba do rybochovného areálu Řádky.

„To je areál mimo obydlí, schovaný mezi stromy a pro vydru je to ráj. Byla tady celá rodinka – samice, čtyři mláďata, chodil sem i samec a hodovali tady,“ popsal Alexej Ješenko, jednatel místní organizace Českého rybářského svazu v Rokycanech. Areál je oplocený, ale vydra se snadno podhrabe. Minimálně jednou týdně rybáři plot obchází a díry, které najdou, spraví. Všechno ale nezvládnou.

Vydry jsou zde především večer, v noci nebo těsně nad ránem. Najdou se tady vyběhané chodníčky, stopy, i trus. Rybáři mají instalovanou fotopast, a například záznam asi 14 dní starý ukazuje, že v areálu řádila velká vydří samice.

Vydra zabíjí ryby nejen pro obživu, ale i pro zábavu

„Vydra je krásná, ale páchá velkou škodu. Neloví jenom pro obživu, loví i pro zábavu. Nejhorší je to v období, kdy má mladé a učí je lovit. Zabíjí ryby vlastně průběžně,“ vysvětlil Ješenko.

Náhrady škod na rybách způsobených vydrami, které zaplatil Krajský úřad Plzeňského kraje:
2018
1. 4.–31.12. 1,872 mil.
2019
1. 1.–15. 10. 1,817 mil.

Podobnou zkušenost mají i rybáři v dalších částech regionu. Podle Krajského úřadu Plzeňského kraje počet vyder v některých oblastech stoupá. Jak uvádí rybářský technik Hynek Dort ze Západočeské pobočky Českého rybářského svazu, v současnosti jsou vydry skoro na všech tocích v regionu. „Máme ztráty na rybách, které vydra sežere. Ale škodí i rybám, které jsou připravené na zimování. Vydra je vyleká, ryba se dostane do stresu a uhyne třeba až na jaře,“ informoval Hynek Dort.

Kvůli tomu, že vydra je zvláště chráněný živočich, rybářům ztráty hradí stát. Týká se to ale jen chovných zařízení a rybníků, netýká se to rybářských revírů. „Počet žádostí o náhradu škody stoupá,“ doplnil Jiří Vlček z Oddělení ochrany přírody na plzeňském hejtmanství s tím, že se zvyšuje povědomí o možnosti takovou žádost podat. Do poloviny října letošního roku vyplatilo hejtmanství na škodách 1,817 mil. korun.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Zprávy (ČRo Plzeň)
Spustit audio